Aktualno

OBNOVA CESTA Vojnović na ‘makeoveru’ prije sezone!

vojnovic 4

Dvije godine korona krize ostavile su traga i na dubrovačkim prometnicama koje se, zbog nedostatka novca nisu popravljale. No, nije za to kriva samo korona budući da neke od glavnih dubrovačkih cesta već neko vrijeme itekako vape za obnovom. Pravi primjer za to je svakako Ulica kralja Tomislava, o čijim smo ‘brdima i dolinama’ pisali u nekoliko navrata. Njoj se može pridružiti i Vojnovićeva, na čijim su pojedinim dijelovima i danas vidljivi tragovi čuvenog mikroasfalta iz vremena Andra Vlahušića. Upravo je ova gradska prometna ‘žila kucavica’ svoj ‘makeover’ trebala doživjeti u 2020. godini. Naime, početkom siječnja te godine pisali smo kako je za Ulicu Iva Vojnovića te godine bilo u planu uklanjanje postojećeg mikroasfalta te potpuna sanacija kolnika što podrazumijeva nanošenje novog asfaltnog zastora u čitavoj dužini ove ulice. No, već spomenuta kriza sve je zaustavila. Koliko je Vojnoviću nužna obnova najbolje znaju svi oni koji se koriste parkirališnim mjestima na potezu oko Hotela Lero u smjeru grada. Uključujući se u promet s tih pojedinih parkirnih mjesta niste sigurni jeste li u automobilu ili barci na visokim valovima. Srećom, u 2024. godini to bi se trebalo promijeniti. U Proračunu Grada Dubrovnika za iduću godinu planiran je iznos od čak 2,4 milijuna eura za pojačano održavanje cesta. Iz Gradske uprave navode kako je riječ o povećanju iznosa za ovu svrhu od čak 69 posto u odnosu na 2023.

Obnova najkritičnijeg dijela Vojnovića
Među ostalima, planirana je obnova asfalta u Ulici Iva Vojnovića, ali i u ulicama Andrije Hebranga, Vladimira Nazora, gdje je stanje najgore pred samim semaforom na Ilijinoj glavici, Vatroslava Lisinskoga (uključujući i obnovu nogostupa), Obali Stjepana Radića, kralja Tomislava, Vukovarskoj ulici i to od spojne ceste s Ulicom Ante Starčevića do Obale Stjepana Radića te u Bokeljskoj ulici. Međutim, Vojnović se neće sanirati u cijeloj svojoj dužini. Tek dio od skretanja za Ulicu dr. Vladka Mačeka preko Pera Čingrije do Splitskog puta. Sanacija je planirana prije sezone, odnosno u prvom kvartalu 2024. godine.
— Navedena dionica je u najlošijem stanju te je na ovom dijelu ceste nužna sanacija asfaltnog zastora u 2024., odnosno prije početka turističke sezone. Radovi koji će se izvoditi na Ulici Iva Vojnovića obuhvaćat će kompletno presvlačenje novim asfaltnim zastorom predmetnog obuhvata uz potrebne pripremne radove, dok će na drugim ulicama radovi također obuhvaćati kompletnu sanaciju asfaltnog kolnika na dijelovima koji to zahtijevaju – ističu u odgovoru za DuList iz Grada Dubrovnika.

Dio radova prije, dio nakon sezone
Budući da će se zbog radova na cestama otežano prometovati, zanimao nas je i dinamički plan njihove obnove. No, on još ne postoji.
—Dinamika uređenja ulica utvrdit će se početkom 2024. godine, pri čemu će se dio radova izvesti u prvom kvartalu te dio u zadnjem kvartalu 2024., a sve u cilju što manjeg negativnog utjecaja na odvijanje prometa – navode iz Grada Dubrovnika. Iako je u Proračunu za ovu svrhu planiran sveukupni iznos od 2,4 milijuna eura, procjene troškova pojedinačnih zahvata nismo dobili.
— Postoje procijenjeni iznosi, a točni predviđeni troškovi utvrdit će se nakon postupka nabave. Također, ovisno o dostupnim financijskim sredstvima plan je podložan izmjenama i dopunama koje će uključiti pojačano održavanje i drugih prometnica, a sredstva će se osigurati rebalansom proračuna – zaključili su na ovu temu iz Gradske uprave.

Širi se cesta za Bosanku
Ono što bi trebalo razveseliti stanovnike Bosanke jest činjenica kako se u idućoj godini planira i projekt proširenja ceste za ovo gradsko naselje.
— Projekt proširenja ceste za Bosanku je izrađen te isti predviđa proširenje ceste na obuhvatu od spoja s državnom cestom D8 pa do zadnjeg zavoja prije skretanja za Žarkovicu, a što je i ujedno najkritičnija dionica predmetne ceste – objasnili su iz Grada Dubrovnika. Kad smo kod Bosanke treba podsjetiti i na dugo najavljivani projekt rekonstrukcije raskrižja s državne ceste D-8 prema ovom naselju. O njemu se govorilo prije nešto malo više od godinu dana kada se projekt doveo u pitanje. Tada su za DuList iz Hrvatskih cesta naglasili kako će u najkraćem mogućem roku izraditi Konzervatorski elaborat vizualnog utjecaja i mjera ublažavanja. Naime, sve je zastalo na građevinskoj dozvoli jer je zahtjev odbijen temeljem Rješenja Konzervatorskog ureda u Dubrovniku uz obrazloženje kako, iako nije riječ o kulturnom dobru, projekt ima utjecaj na vizuru. Uz koordinaciju sa Ministarstvom kulture, istaknuli su tada za DuList iz Hrvatskih cesta, dogovoreno je da će se izraditi Konzervatorski elaborat vizualnog utjecaja i mjera ublažavanja te isti po završetku predati Konzervatorskom uredu u Dubrovniku i Ministarstvu kulture. Hrvatske ceste učinit će sve potrebno sukladno danim smjernicama i zahtjevima kako bi u što kraćem roku izradile i predale navedeno, te započele radove na ovom iznimno važnom projektu u smislu poboljšanja sigurnosti prometa predmetnog područja, rekli su nam tad, te podsjetili kako će se projektom izvesti kompletna rekonstrukcija raskrižja sa izvedbom lijevog skretača u cilju povećanja sigurnosti prometa. Budući da je od tada prošlo više od godinu dana, pitali smo Grad Dubrovnik imaju li informacije u kojoj je sve to fazi, i kad se može očekivati početak investicije, no odgovor nismo dobili.

Iz tiskanog izdanja DuLista

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist