Politika

Objavljene liste i svi kandidati za X izbornu jedinicu

izbori2

Državno izborno povjerenstvo provjerilo je, potvrdilo i objavilo nešto prije 14 sati kandidacijske liste za izbor 151. zastupnika za Hrvatski sabor na parlamentarnim izborima 5. srpnja. Sudjelovat će 192 liste s 2669 kandidata od kojih 41% čine žene. Počela je službena izborna kampanja, koja traje do 3. srpnja u ponoć, piše HRT

Izbrojano je ukupno 69 stranaka

U izborima se bira 151 saborski zastupnik – 140 s lista u RH, 8 s lista manjina i tri iz 11. izborne jedinice iz inozemstva. Prihvaćene su 192 liste od 1. do 11. izborne jedinice, dok je 2016. bilo 177 lista, dakle više nego na prošlim parlamentarnim izborima. Od toga je samostalnih stranačkih lista 95 (na prošlim izborima 90), lista koalicije stranaka je 92 (2016. godine bilo 84) i pet neovisnih (na prošlim tri). Izbrojano je 69 stranaka koje imaju liste u svih 11 izbornih jedinica.

Ukupni broj kandidata na svim listama kada se zbroje je 2669. Od toga je 41% žena i 58% muškaraca. Prosječna dob kandidata je 48,6 godina, najmlađi je rođen 2002. godine, a najstariji je rođen 1929. i ima 91 godinu. Od 192 liste kvotu zadovoljavaju 153 liste, a 39 listi ne zadovoljava kvotu ravnoteže 60:40 koja se tiče spolne zastupljenosti. Nužno je napomenuti kako je od objave lista na internetskim stranicama DIP-a krenula je izborna kampanja.

S kojih mjesta će se Dubrovčani utrkivati za Sabor?

Na listi Hrvatske demokratske zajednice četiri su imena iz Dubrovačko-neretvanske županije. Odmah nakon nositelja liste, ministra zdravstva Vilija Beroša, nalazi se Branko Bačić, potpredsjednik HDZ-a i županijske organizacije ove stranke. Na petom je mjestu dubrovački gradonačelnik Mato Franković, a njegov splitski kolega Andro Krstulović Opara ima poziciju više, odnosno na četvrtom je mjestu. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković deveta je na listi, dok je na samom začelju dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Liste za Sabor je javno objavila Hrvatska narodna stranka. Njihovu listu u našoj izbornoj jedinici predvodi čelnik županijske organizacije Valentin Dujmović.  Na listi HNS-a našlo se još jedno poznato nam ime. Riječ je o bivšem direktoru gradske tvrtke Sanitat  Vedranu Kunici, koji će svoj put u Saboru pokušati izboriti s četvrte pozicije. Tu je i dvoje aktualnih vijećnika u dubrovačkom Gradskom vijeću. Marina Vučković Matić na sedmom je mjestu, a njen kolega Miho Obradović na osmom. Kao peto ime HNS-a s područja Dubrovačko-neretvanske županije, na 11. mjestu je Ivana Prižmić iz Vela Luke.

Tijesno među opozicijom

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić 13. mjesto na listi svoje stranke u X izbornoj jedinici povjerio je predsjedniku dubrovačkog SDP-a i gradskom vijećniku Jadranu Baraču. Od ostalih kandidata SDP-a u našoj izbornoj jedinici su i načelnik Smokvice Kuzma Tomašić, načelnica Vela Luke Katarina Gugić te predsjednik županijske organizacije SDP-a Krešimir Kuran. Listu predvodi Arsen Bauk.

I Mostovci će na listi imati nekoliko imena iz Dubrovnika. Već je poznato kako je nositelj liste za X izbornu jedinicu Božo Petrov, dok će četvrtu poziciju dobiti gradski vijećnik Maro Kristić. Kristić je, podsjetimo, u saborskim klupama bio već 2016. godine i to kao zamjena Petrovu. Uz njega tu je i Julija Zupčić. Zanimljivo je istaknuti kako će odlazak Mostovih kandidata u Saboru ovisiti ne o njihovoj poziciji na listi, već o broju osvojenih preferencijalnih glasova.

Nove/stare snage

Od ukupno 14 kandidata, čak njih pet iz Dubrovnika našlo se na popisu platforme ‘Možemo’. Naime, inicijativa Srđ je Grad na parlamentarne izbore u X izbornoj jedinici izlazi s ovom političkom platformom, a riječ je o listi koju uz ‘Možemo’ čine i ‘Nova ljevica’, ‘Radnička fronta’ i ‘ORaH’. Visoku drugu poziciju tako ima koordinator inicijative Srđ je naš Đuro Capor, na šestom je nekadašnji gradski vijećnik Igor Miošić, na sedmom mjestu je Petra Marčinko, a na devetom dubrovačka arhitektica Svjetlana Jelavić Dean. Jedanaesto mjesto pripalo je pak Igoru Legazu, poznatom po borbi za pomorsko dobro i javni prostor.

Nositeljica izborne liste Domovinskog pokreta za X izbornu jedinicu je Ruža Tomašić, a Miroslav Škoro je osim nje postavio još i Ivanu Marić iz Dubrovnika te Matea Haićmana iz Župe dubrovačke na devetu, odnosno 11 poziciju na listi te Jelenu Vuka iz Ploča na 13. mjesto. Riječ je o dosad javnosti slabo poznatim imenima.

Zbirnu listu za X izbornu jedinicu pogledajte OVDJE.

Pročitajte još

ANDRO VLAHUŠIĆ Za Mata Frankovića sadašnjost i budućnost nije važna, samo politika i prošlost

Dulist

NIKA SILIĆ MAROEVIĆ Kolaps Grada Korčule HDZ je mogao spriječiti prije 2018.

Dulist

ANDRIJA FABRIS Pozivam gradonačelnicu da cijeli spis odnese u DORH i zaštiti građane Korčule!

Dulist