Aktualno

Obilježavamo svetkovinu Svih svetih!

boninovo groblje34

Po kršćanskoj tradiciji dva dana u godini, 1. i 2. studenog, na Svi svete i Dušni dan, vjernici se prisjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima.

Prve zabilježene povijesne tragove blagdana Svih svetih nalazimo u 4. stoljeću. Crkva je od svojih početaka jednom godišnje slavila sve svete mučenike. Crkva, dapače, od samih početaka u bogoslužju (liturgiji, misi) imenom spominje svoje mučenike. Kako je broj mučenika i drugih svetaca vremenom narastao, pa ih je bilo nemoguće sve nabrojati, Crkva ih je mnoge od njih razvrstala u kalendar, slaveći njihov spomendan u određeni datum. No i tu se našla samo manjina svetaca pa zato uvodi blagdan Svih svetih. Pod izrazom ‘Svi sveti’, ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Mnogo je više onih koji nisu stavljeni ni na oltar ni u kalendar, a u životu su ostvarili velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Upravo takve osobe želi Crkva počastiti blagdanom Svih svetih.

Misno slavlje Svetkovine Svih svetih dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predslavit će na gradskom groblju Boninovo u Dubrovniku u nedjelju, 1. studenog s početkom u 15 sati. Na Spomendan svih vjernih mrtvih ili Dušni dan 2. studenog misno slavlje u 18 sati u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku služit će se za sve pokojne branitelje i civilne žrtve rata.

Pročitajte još

Hrvatska u polufinalu Europskog prvenstva nakon pobjede protiv Grčke

Dulist

Napustio nas je Nevenko Bilobrk u 96. godini života – legenda dubrovačkog urbanizma

Dulist

MATO FRANKOVIĆ “Zona posebnog prometnog režima je neophodna – dnevno kroz nju prođe 12 500 vozila”

Dulist