Aktualno

OBAVIJEST HNB-a Od 1. siječnja promjena kod zamjene kune u euro

NOVAC EURO KUNE03 1
Hrvatska narodna banka (HNB) podsjetila je građane kako od 1. siječnja 2024. godine banke, Financijska agencija i Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene kune. Novčanice i kovanice kune moći će se od tada zamijeniti isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci. Prilikom zamjene kune u euro u HNB-u, kako se napominje, neće biti ograničenja u količini koja se mijenja niti naknade za zamjenu.

-Hrvatska narodna banka će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025., istaknula je Hrvatska narodna banka.

Građani će, pojašnjeno je, moći preostale kune zamijeniti osobnim dolaskom na šalter Hrvatske narodne banke, na adresi Zagreb, Franje Račkoga 5, a iznosi manji od 15.000,00 kuna moći će se, na osobnu odgovornost, dostaviti na zamjenu i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb. Za zamjenu gotovog novca kune u iznosu od 40.000,00 kuna i većem, ili u broju kovanica koji je veći od tisuću komada, potrebno je prethodno najaviti svoj dolazak na adresu elektroničke pošte: gotov.novac@hnb.hr, uz navođenje iznosa gotovog novca kune koji se namjerava zamijeniti.

Prema podacima HNB-a, do 14. prosinca ove godine od 500.000.000 komada novčanica koje su bile polovicom 2022. u optjecaju i pričuvama Hrvatske narodne banke, vraćeno je oko 438.600.000, odnosno 88%, ali od 3 milijarde kovanica u optjecaju vratilo se tek 760.500.000, odnosno 25%. Na dan 13. prosinca ove godine u optjecaju je bilo 4,66 milijarde kuna, piše Večernji.hr. 

 

 

Pročitajte još

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist