Kultura

Novu kazališnu sezonu u teatru otvaraju dvije gostujuće komedije

tisljaric dragojevic

Novu kazališnu sezonu u Dubrovniku otvaraju dvije gostujuće komedije. Najavio je to na konferenciji za medije ravnatelj KMD-a Paolo Tišljarić.

Prvo nam u goste dolazi predstava Molierov ‘Škrtac’ u produkciji zagrebačkog Kazališta Kerempuh te režiji Dore Ruždjak Podolski i adaptaciji Tomislava Zajeca. Potom će na daskama dubrovačkog teatra zaigrati ekipa osječkog HNK koja nam donosi hit komediju britanskog autora Raya Cooneya ‘Dva u jedan’.

-‘Dva u jedan’ je vodvilj, uvijek rado gledana forma u kazalištu i zapravo predstavlja nastavak naše suradnje s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku s kojim zadnjih godina redovito razmjenjujemo predstave. Nadamo se da ćemo se uskoro i koprodukcijski povezati – istaknuo je Tišljarić.

Naglasio je i kako su u tijeku probe za novu predstavu Candid koju režira Hrvoje Korbar. On je, naglasio je Tišljarić, sam napravio adaptaciju ovog poznatog romana te će mnogima Candidova poznata rečenica kako treba obrađivati svoj vrt dobiti novo značenje.

-Mislim da ansambl uživa u probama, sve nekako protječe prilično glatko i mislim da ćemo dobiti jednu fantastičnu predstavu za početak sezone – mišljenja je ravnatelj KMD-a.

Lidija Pandur radi adaptaciju Shakespearea.

-Ovog puta se uhvatila njegovih povijesnih drama, prije svega Richarda II i Richarda III te Henrika VI iz kojega je napravila jedan novi, zanimljiv autorski tekst u suradnji s Tiborom Hrsom Pandurom koji se zove Kraljica i tematizira tu žensku ulogu u Shakespeareovim komadima, odnosno ulogu tih kraljica koje su uvijek u sjeni te velike povijesti u njegovim djelima – istaknuo je dalje Tišljarić.

Ravnatelj je najavio i novu suradnju s Kolarinima u vidu predstave Carevo novo ruho po tekstu Ane Tonković i sa songovima Mikija Solusa.

-Mislim da će ona razveseliti našu najmlađu publiku, a nadam se i zaintrigirati onu stariju – rekao je dalje ravnatelj te istaknuo kako u novoj sezoni publiku očekuju i reprize. Ponavljaju tako Hamleta s kojima gostuju u Šibeniku i zadru, kao i Čarobnog frulaša i Stolice, koje će se ove godine nominirati za Nagradu Hrvatskog glumišta.

Najavljen je i koncert zadarskog jazz benda Black Coffee kojim će obilježiti 30 godina svog umjetničkog djelovanja.

-Teatar Rugantino dugo nije bio u gostima u našem kazalištu. Stižu s predstavom Kronika seoske ljubavi. Sigurno će vas razveseliti gostovanje Sretena Mokrovića, jednog od najboljih hrvatskih glumaca zajedno s Gordanom Gadžić u toj predstavi. KMD ponovno aktivno sudjeluje u svim programima Zimskog festivala. Imat ćemo, osim tradicionalnog Orašara kojega radimo u suradnji s Baletnim odjelom Umjetničke škole Luke Sorkočevića, dva jako zanimljiva gostovanja. Matija Ferlin stiže s predstavom Sad sam Lucky. To je plesni solo koji je obišao cijeli svijet i čitavu Europu i drago mi je da ćemo ugostiti jednog takvog umjetnika. Tu je i predstava Tiha noć HNK u Splitu nastalu u sklopu godine obljetnice Miljenka Smoje koja će na zanimljiv način završiti ovu našu kazališnu godinu – istaknuo je.

-Naravno, u siječnju ćemo najaviti nastavak sezone, još čekamo odobrenje budžeta za sljedeću godinu, tu će biti puno zanimljivih suradnji. Čeka nas premijera naše predstave Vidi kako Lokrum pere zube koja je prremijerno izvedena na Lokrumu u korpodukciji s DLJI, a nastavljamo i programsku suradnju s Igrama, HNK u Varaždinu, Gradskim kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca. Bit će zanimljivih naslova i gostovanja i u nastavku sezone – naglasio je Tišljarić. Na pitanje koliko su premijera planirali, navodi kako ih je obično šest, no sve ovisi o budžetu.

-Sad ćemo imati dvije, odnosno tri te tri do kraja sezone – dodao je ne istučući previše detalja. Ovu sezonu počinju malo kasnije nego obično zbog građevisnkih radova sanacije hodnika ispred loža.

-To su dosta opsežni radovi koji su obuhvatili sva tri kata lože i najzahtjevniji dio je bilo uklanjanje stare žbuke koja je bila neprimjerena jednom ovakvom spomeniku kulture i zamjene novim pa i pituravanje zidova i održavanje stolarije, kamena i stepeništa u prolazima. Radovi će do kraja tjedna biti gotovi, a mi našu sezonu počinjemo s dva gostovanja, dvije zanimljive komedije – rekao je.

Pročitajte još

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist