Kultura

NOVI REPERTOAR ZA 2020. Na daskama teatra 11 premijernih naslova

kmd tisljaric dragojevic 3

Novi repertoar Kazališta Marina Držića za 2020. godinu predstavljen je ovog petka na konferenciji za medije na Velikoj sceni teatra. Na Velikoj Sceni i Sceni Bursa uprizorit će se čak 11 premijernih naslova, od čega 9 samostalnih i koprodukcijskih premijera te još 2 naslova u popratnom dijelu programa. Ravnatelj KMD-a Paolo Tišljarić ističe kako u 2020. ulaze s dobrim poslovnim rezultatima iz prošle godine.

-Možemo se pohvaliti povećanjem prihoda od prodaje ulaznica od 159 posto. Zbog toga se očekuje ambiciozian i umjetnički zanimljiv program. Bitno je promovirati domaće autorske pisce, baviti se interpretacijom i renterpretacijom komada dubrovačke književne tradicije, a isto tako i svjetskih klasika – ističe Tišljarić. Prva premijera ‘Djeca recesije’ stiže na daske teatra već idući tjedan, a nastala je u koprodukciji sa splitskom ‘Playdramom’ prema dramskom tekstu Dina Pešuta.

-Dino Pešut je suvremeni mladi pisac. Studirao sam s njime na Akademiji i drago mi je da je ostvario prve međunarodne uspjehe. Drago mi je da će dubrovačka publika vidjeti jednu takvu predstavu o kojoj će moći zasigurno puno razgovarati – rekao je Tišljarić i nastavio govoriti o novim premijernim naslovima teatra.

-Nakon toga slijedi jedan klasik koji je našoj publici jako dobro poznat, a to je ‘Kate Kapuralica’ u režiji Ivice Kunčevića. Tu su i ‘Priče iz davnina’ u koprodukciji s Kazalištem Trešnja iz Zagreba. Riječ je o predstavi za djecu i mlade te suvremenom viđenju zbirke Ivane Brlić Mažuranić. Nazivana je hrvatskim Andersenom. Dok smo osmišljavali predstavu, bilo nam je bitno da nađemo nešto novo i da ispričamo neispričanu priču o Ivani Brlić Mažuranić – kaže ravnatelj. 21. ožujka na pozornici teatra moći ćemo gledati predstavu ‘Rita Klaus’ koju rade u koprodukciji s Tanzhaus Zurich i Dancehouse Melbourne, a umjetnički predvođenu dramaturginjom Dubrovkinjom Milom Pavičević. S KMD-om će Pavičević surađivati na ukupno dva naslova. Potpisat će, naime, novi prijevod i adaptaciju Shakespeareova ‘Sna ljetne noći’. Premijeru će imati u prosincu. U Kazalištu će se izvesti i suvremeni klasik ‘Drama o Mirjani’ i ovima oko nje, autora Ivora Martinića. Riječ je o dobro poznatom piscu, prije svega u Španjolskoj i zemljama Latinske Amerike. Redateljica je Lea Anastazija Fleger. Tišljarić navodi i kako nas očekuje premijera ‘Prosidba’ Antuna Pavloviča Čehova na sceni Bursa, a u režiji Helene Petković.

-Ponosni smo i na to da ćemo u redateljskom potpisu Helene Petković gledati predstavu ‘Zlatno Libro’ u koprodukciji KMD-a i Igara. Inače, često nam se spotiče da slabo surađujemo s Igrama. Predstava će igrati u sklopu Igara u ambijentu koji ćemo tek saznati i bit će najavljen na konferenciji za medije Igara. Nakon toga će, na kraju kazališne godine, imati premijeru i na sceni Kazališta Marina Držića – rekao je. Tišljarić je naglasio kako i u ovoj godini nastavljaju s gostovanjima. Nada se da će se u ovoj godini ‘moći suvislo i pametno moći razgovarati o budućnosti ovog kazališta i nekim novim smjerovima u kojima može ići’.
Teatar je proteklu godinu završio gostovanjima, a ovu novu 2020., također počinje gostovanjima, rekao je glasnogovornik KMD-a Žarko Dragojević. Ovaj petak i subotu imaju gostovanja Teatra Gavran s jednim od najizvođenijih djela – ‘Sve o muškarcima’.

-Imat ćemo puno zanimljvih stvari koje nam dolaze. Sve suradnje i koprodukcije, ali i obrazovni program za djecu i mlade, sve su ono čemu smo težili, ali i čemu dalje težimo. Privukli smo veliki broj publike te brojne ljude koji možda nisu išli prije u Kazalište. Drago nam je da se taj velik interes ponovno pojavio. S ovih ćemo 11 naslova nastaviti u tom nizu – rekao je glasnogovornik KMD-a.

Pročitajte još

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist

KONCERT KOJI SE NE ZABORAVLJA Glazbena čarolija Max Emanuel Cenčić i Latinitas Nostra

Dulist