Grad

NOVI PROJEKT OSVJETLJENJA Zidine s tigrastim uzorkom za 150 tisuća kuna!

zidine rasvjeta01

Zidine u ljubičastoj i plavoj boji s tigrastim uzorkom (animacijama) najnoviji su hir dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića.

Probno osvjetljavanje tvrđave Svetog Ivana projektorima s Komarde već je obavljeno, a sad je pitanje hoće li Grad i realizirati ovu ideju kupnjom dva projektora za 150 tisuća kuna. No, projekt osvjetljavanja zidina već postoji. I to od kraja 2006. godine. Projekt niti je dovršen, niti je dobro izveden, niti se zna kad će sve i hoće li biti privedeno kraju. Ne treba smetnuti s uma da je projekt pod istragom krim policije, a ni činjenicu da je u sve već ulupano 20-ak milijuna kuna! U takvim okolnostima dubrovački gradonačelnik kreće u novu avanturu.

Osvjetljavanje tvrđave Svetog Ivana te dijela zidina iznad kupališta ‘Uvalica’ projektorima, sve kako bi se, napomenuli su iz Gradske uprave, ‘prvi put u povijesti dobila primjerena noćna vizura južne strane zidina’. Tako se doduše govorilo i za postojeći projekt pod istragom, koji je u jednoj od brojnih faza trebao uključiti i osvjetljavanje južne strane zidina!

Stoga se postavilo pitanje jesu li i projektori dio postojećeg ili nekog novog projekta?

Mora se, tehnologija je uznapredovala!

– S obzirom da je posljednjih godina ova tehnologija znatno uznapredovala na tržištu se pojavio različiti broj mogućnosti koje u vrijeme izrade projekta nisu postojale. Gradska uprava stoga nastavlja tražiti prihvatljiva rješenja koja su usklađena s konzervatorskim smjernicama. Dodatno želimo napomenuti kako je ova tehnologija prihvatljiva iz razloga što za postavljanje projektora nije potrebno zadirati u kulturno dobro, a njihovim korištenjem može se osvijetliti velika površina – smatra Grad Dubrovnik.

Ukoliko se krene u realizaciju ove ideje za osvjetljavanje zidina nabavit će se dva projektora, no točne pozicije na kojima će se isti postaviti još nisu definirane.

– Pozicije se još uvijek testiraju, a najbolje će biti odabrane uz suglasnost konzervatora. Podsjetimo, djelatnici Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu u društvu gradonačelnika Grada Dubrovnika Andra Vlahušića u ponedjeljak 13. listopada u večernjim satima obavili su prvu probu osvjetljenja tvrđave Svetog Ivana projektorom. Uz demonstraciju izvedbenih mogućnosti projektora testirala se i moguća lokacija njegovog smještaja – naglasili su iz Gradske uprave.

Nije traženo odobrenje konzervatora

Konzervatorski odjel u Dubrovniku, istaknula je pročelnica Žana Baća, nije primio zahtjev Grada Dubrovnika za izdavanje prethodnog odobrenja za projekt rasvjete tvrđave Sv. Ivana i južnog poteza gradskih zidina.

– Vršenje svjetlosnih probi, koje provodi investitor, Grad Dubrovnik, smatramo nužnim za iznalaženje što kvalitetnijeg, odnosno konzervatorski prihvatljivog projektnog rješenja, no Konzervatorski odjel u Dubrovniku nije sudjelovao u probama osvjetljenja projektorom, te se o istom ne možemo očitovati – odgovorila je Baća na pitanje je li ovakov osvjetljenje prihvatljivo, te jesu li Gradu Dubrovniku dane neke smjernice.

Animacije na zahtjev

A projektori će se koristiti svakodnevno, u osnovnoj bijeloj boji kao i na ostatku zidina, te režimu rada istovjetnom dekorativnoj rasvjeti povijesne jezgre – od uključivanja javne rasvjete do 1 sat poslije ponoći. No, u posebnim prigodama, nekoliko puta godišnje i na zahtjev primjerice udruga ili ustanova, postoji mogućost korištenja i drugih boja – ljubičaste, plave…

Budući da se po medijima već počelo špekulirati kako je nabava projektora uvod u pokušaj noćnog razgledavanja zidina, iz Gradske uprave to odbacuju:
– To nikako nije pokušaj noćnog razgledavanja zidina, već želja da se na primjeren način osvijetli do sada, u ovom segmentu, zapostavljen dio zidina – zaključili su iz Gradske uprave

Spomenimo i to kako su za potrebe testiranja projektori unajmljeni od tvrtke Scenske tehnologije d.o.o., Zagreb. Ukoliko se Grad Dubrovnik odluči za njihovu nabavu, pokrenut će se postupak javne nabave, a cijena dva projektora zajedno iznosi oko 150.000 kuna (s uključenim PDV-om). O projektorima će brinuti Grad Dubrovnik putem ugovornog izvođača koji skrbi o javnoj i dekorativnoj rasvjeti unutar povijesne jezgre Grada.

Pročitajte još

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović