Aktualno

NOVI PAKET MJERA Ministar Butković rekao kako cijene struje i plina neće rasti

sabornica

Građanima i poduzetnicima u Hrvatskoj stiže novi šesti paket antiinflacijskih mjera što je posljednja karta koju vladajući mogu odigrati u ovom sazivu Sabora. Međutim, iz Vlade su već ranije najavili kako će cijene energije ostati iste prenosi Dnevnik.hr.

– Ono što vam u ovom trenutku mogu reći jest, s obzirom na to da sada pripremamo taj paket mjera, da će se nastaviti sa svim onim dobrim stvarima koje su bile i dosad. Tako da neće biti povećanja cijene ni električne energije, ni plina kad govorimo o građanima i većem dijelu poduzetništva – rekao je ministar Oleg Butković.

Na računima za struju i plin tako neće biti neugodnih iznenađenja. No, upozoravaju u Mostu na minus koji nastaje u HEP-u te je pitanje koliko doista građani uštede.                                                                                           – Kratkoročno se to može predstaviti kao smanjenje određene cijene građanima ali im se onda višestruko više uzima kroz proračun gdje se onda pune HEP-ove rupe – poručio je Zvonimir Troskot.

Cijene trideset potrošačkih proizvoda i dalje će biti zamrznute. To će pomoći građanima, ali iz oporbe tvrde da je bilo puno boljih mjera u borbi protiv inflacije.                                                                                                         – Nikakvih obuzdavanja cijena nije bilo. Mi smo recimo predlagali porez na hranu i na ekstraprofite, ali i to se odbilo – rekla je Jelena Miloš iz stranke Možemo.

Onima koji u pravilu imaju najmanje, a to su umirovljenici, stiže novi antiinflacijski dodatak. Između 50 i 160 eura dobit će svi koji imaju mirovinu manju od 840 eura. No, ako se pita desnicu, to su površne mjere, dok je za ljevicu Vladin dodatak nedovoljan. Oni bi uveli 13. mirovinu, a kažu kako imaju plan i gdje nabaviti novac.

– Banke su ove godine iznijele deset milijardi kuna neto dobiti iz Hrvatske. Većinu je tog novca uplatila Hrvatska narodna banka. Taj novac su dosad uplaćivali u državni proračun te je tu apsolutno bilo prostora za 13. mirovinu umirovljenicima – rekao je Boris Lalovac iz SDP-a.

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist