Grad

NOVI MRSIĆEV PROGRAM “Ne smijemo više obrazovati ljude za Zavod za zapošljavanje”

mrsic nezaposleni 10

Ne možemo i ne smijemo više obrazovati ljude za Zavod za zapošljavanje. S tim ciljem smo i pokrenuli reformu „Garancije za mlade“ – istaknuo je danas na predstavljanju programa poticanja zapošljavanja mladih ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić.

– „Garancija za mlade“ je sustav podrške mladima kako bi u roku od četiri mjeseca dobili ponudu zapošljavanja, vježbeništa, naukovanja ili nastavka obrazovanja. Obrazovanje ubuduće neće biti za Zavod za zapošljavanje, nego za poslove koji se zbilja i nude – rekao je Mrsić.

Dodao je kako mjere ne mogu koristiti oni koji davaju otkaze, imaju dugovanja prema zaposlenicima ili koji žive ‘na državnim jaslama’. Oni koji se uključe u program imaju obvezu zadržati broj zaposlenih, isplaćivati redovito plaću te davati tromjesečno izvješće.

Naglasio je kako se reforma ponajviše odnosi na redizajn strukovnog obrazovanja, koje je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji vezano za turizam.
– Imamo velik broj nezaposlenih s osnovnom ili srednjom školom, kao i u NKV i VKV zanimanjima – rekao je Mrsić, dodavši da su Gimnazijalci koji ne nastave obrazovanje postaju nezapošljivi jer ‘Gimnazija nije zanimanje’.

Istaknuo je i fiskalne mjere kojima se potiče sklapanje ugovora na neodređeno, ali i dodao kako je ukupno zapošljavanje u Hrvatskoj veće, s tim da su ‘trendovi nejasni’.
– Ne možemo mi otvarati radna mjesta, to je posao gospodarskih subjekata – rekao je Mrsić.

Inače, program „Garancija za mlade“ pokrenut je 1. srpnja 2013. godine, a u tu svrhu iz EU fondova je dosad iskorišteno 20 milijuna eura od ukupnih 132 milijuna za razdoblje 2014.-2020..

Pročitajte još

IZGRADNJA STANOVA U SOLITUDU Franković: Čekamo Program Vlade

Dulist

PLOČA JE UDARENA! Franković i Potrebica obišli radove hangara VK Neptun

Dulist

OBAVIJEST HEP-A Gornji Kono u srijedu bez struje

Dulist