Kultura

NOVELA OD STANCA ‘Ovo je velik izazov jer se radi o klasiku kao što je Držić’

kolarin00

Danas je u Domu Marina Držića najavljena nova premijerna izvedba ‘Novele od Stanca’ Kazališne družine Kolarin, a u produkciji Doma Marina Držića, koju će dubrovačka publika moći pogledati u Kazalištu Marina Držića 11. i 12. svibnja u 20.30 sati.

– Sve je krenulo u svibnju prošle godine kada je Dom Marina Držića, pripremajući se za ovu obljetničku godinu, uputio javni poziv ustanovama u kulturi i cijelom civilnom sektoru, udrugama da se pridruže i naprave neku aktivnost za obljetnicu. Matić je naglasio kako je pristiglo je preko 30 programa, a usvojeno ih je sedam, među kojima je i program kazališne družine ‘Kolarin’ s izvedbom Novele od Stanca – rekao je Nikša Matić, ravnatelj Doma Marin Držića.

U ime Družine Kolarin, Darija Mikulandra zahvalila se Domu Marina Držića na pruženoj prilici sudjelovanja u proslavi obljetnice 450 godine smrti našeg najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića (1567.-2017.) Komedija Novela od Stanca je jedino u potpunosti očuvano Držićevo djelo koje se bavi temom prolaznosti života i želje za povratkom u mladost. 

Redatelj ove predstave je član Hrvatskog društva dramskih umjetnika Paolo Tišljarić kojemu je ovo druga suradnja s Kolarinom.

– Ovo je velik izazov jer se radi o klasiku kao što je Držić, o komediji koju mnogi teoretičari nazivaju najsavršenijom renesansnom komedijom koju je Držić napisao. Bez obzira koliko je kratka, vrlo je zahtjevna. Meni je čast raditi s grupom koja je spremna podijeliti sa mnom jednu novu i kreativnu viziju klasika – rekao je Tišljarić i dodao kako misli da će ‘predstava biti jedno iznenađenje za publiku’.

Kostimografkinja Tea Bašić također drugi put surađuje s ekipom iz Kolarina čiji je rad nazvala ‘profesionalnim, srčanim i iskrenim’.

– Odlučili smo nastaviti u našem prošlogodišnjem kodu, malo drukčijem izgledu Kolarina i ostali smo vjerni našim bojama prošle godine s nekim određenim crvenim detaljima. Ove godine ćemo imati ručno rađene i oslikane maske zbog same radnje koja se odvija za vrijeme poklada – kazala je Bašić i pozvala svih na ovu zanimljivu predstavu.

Glasnogovornik Kazališta Marina Držića Žarko Dragojević naglasio je kako mu je izrazito drago što Kazalište sudjeluje u ovom hvale vrijednom projektu.

– Drago nam je kako možemo u Domu Marina Držića ponovo ugostiti družinu Kolarin. Jednako nam je drago kako sa srodnom kulturnom ustanovom kao što je Dom Marina Držića možemo ostvariti jedan ovakav projekt – naglasio je Dragojević.

Režija, scenografija i izbor glazbe: Paolo Tišljarić
Kostimi: Tea Bašić
Savjetnica za jezik: Ivana Lovrić Jović
Dizajn vizualnih materijala: Davorin Erceg

Igraju:

Vlaho: Darija Mikulandra Žanetić
Miho: Tajana Martić
Dživo Pešica: Jelica Čučević
Stanac: Ante Tonći Đurković
Koza: Aida Machiedo
Vile: Barbara Lončarić Lučić, Marija Hrtica, Marinka Metković, Jelena Maržić
Maskar: Petar Puljić

O KOLARINIMA:

Kazališna družina Kolarin osnovana je 2010. godine u cilju promicanja dubrovačke književne i scenske riječi, njegovanja zavičajnog govora, izvođenja dramskih djela za djecu i odrasle. Prvi nastup zbio se prilikom predstavljanja knjige Iva Rudenjaka, kratkim igrokazom Stolovi i stočići izvedenim 5. prosinca 2010., a napisala ga je i režirala Paola Dražić Zekić. Kolarini su dosad izveli Šporku kanastu Matka Sršena, u režiji Radmile Milaković, Skerac sa Svete Marije prema tekstu Borisa Njavra u režiji glumice Žuže Egrenyi, Božić djeda Martina L.N. Tolstoja i Božićni čarobni napitak u adaptaciji i režiji Tajane Martić, Ribarske svađe Carla Goldonija i Matrimonijo Joza Lovrića u režiji Žuže Egrenyi i Vjeru iznenada Marka Bruerovića u režiji Paola Tišljarića.

Foto: Kolarin Kazališna Družina

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist