Županija

‘Novac za Pelješki most nije upitan’

dobroslavic cretu tolusic 130516 1

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić rekao je u petak u Dubrovniku kako novac za pelješki most nije upitan, kako se o postotku sufinanciranja od strane EU još raspravlja ”unutar kuće” te kako bi do kraja godine mogao biti izabran izvođač radova na tom projektu.
Na konferenciji za novinare nakon radnog sastanaka s povjerenicom Europske komisije za regionalnu politiku Corine Cretu i županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem, Tolušić je istaknuo kako je ”Pelješki most završena priča”.
– Pelješki most je potpuno završena priča, a pitanje je dana kada će krenuti prema Europskoj Komisiji. Studije su gotove ili su pri kraju, ali to više nije pitanje godine nego mjeseca. Ove godine bi mogli imati i natječaj kao i izvođača radova, ako ne bude nekakvih žalbi –  rekao je Tolušić.
Povjerenica EK za regionalnu politiku Corine Cretu istaknula je kako Hrvatska u sljedeće četiri godine ima priliku povući više od 10 milijardi eura.
– Uvjerila sam ministre i predstavnike Hrvatske da smo ovdje kako bi pomogli i kako bi vam pružili svaku pomoć. Hrvatska ima priliku u sljedeće četiri godine uložiti više od 10 milijardi eura u ekonomiju, infrastrukturu itd. Tu se mogu naći dobri i kvalitetni projekti. U specifičnoj ste situaciji što se tiče povezanosti. Vi ste jedina zemlja koja mora proći kroz drugu zemlju kako bi došla u vašu zemlju opet. Potičem Vladu RH da uđe u političku raspravu s BiH i mislim da taj projekt mora biti visoke kvalitete -rekla je Cretu te dodala kako će nakon aplikacije ocjena projekta doći unutar tri mjeseca.
– U projektu mora biti dobro objašnjeno zašto je potrebna tolika koncentracija EU sredstava za jedan projekt. To je onda tehnička ocjena – rekla je Cretu.
Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako se na sastanku razgovaralo o brojnim temama koje se tiču juga Hrvatske.
– Naglasio sam povjerenici koliko je važan projekt Pelješkog mosta, a govorili smo o Jadransko-jonskoj autocesti i razgovarali smo o mogućnostima prolaska te ceste kroz našu županiju. Govorili smo o projektu kongresnog centra koji se zasada ne može financirati kroz EU fondove – rekao je Dobroslavić.
Odgovarajući na novinarska pitanja Tolušić je ustvrdio kako je još uvijek u tijeku rasprava o postotku sufinanciranja za Pelješki most.
– Što se tiče postotka sufinanciranja od strane EU to još moramo ispregovarati unutar kuće. Postoji više solucija od maksimalnih 85 posto što troši cijelu alokaciju vezanu za promet, a ako idemo na nešto niže onda imamo više novca za neke druge projekte koji se pripremaju. To će biti odluka Vlade i o tome još uvijek raspravljamo – rekao je Tolušić te odgovorio i kako su s BiH riješeni svi problemi vezani za izgradnju tog projekta.

Pročitajte još

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist