Danas je u vinskom baru Matuško predstavljena nova vinska marka – Dubrovnik Cuvee.
S krajnjeg juga Hrvatske stiglo je novo crno vino, svježe i pitko, nastalo sljubljivanjem plavca malog i merlota u tri okusne varijante: suho, polusuho i poluslatko. Predstavljen je kao moderno vino za svaki dan, za obiteljska druženja i zabave.
Na predstavljanju su sudjelovali župan Nikola Dobroslavić, direktorica DUNEA-e Melanija Milić, vinari Frano Vlašić i Mato Violić-Matuško, jedan od sudaca na FestiWineu Aleksandar Noršić i predsjednik ocjenjivačkog suda FestiWine Bojan Kobal.
– Poznato je da naša županija daje najbolja hrvatska crna i bijela vina. Promocija je ovo županijskih vina na županijskoj trpezi- otvorio je riječima župan Nikola Dobroslavić.
– Želimo pojačati i ojačati konkurentnost vina naše županije – rekla je Milić.
– Ovo je regija koja daje najekskluzivnija vina na svijetu, uvijek stranim novinarima kažem kako moraju probati dramatičnost vina iz južne Dalmacije, jer ništa nisu probali dok ta vina ne upoznaju – rekao je Kobal.
– Ova vina su odraz karaktera i ljepote ljudi ovoga kraja. Samo dobar čovjek može napraviti dobro vino. Tko nije probao ljubav kamenica i vina, taj ne zna što je propustio – dodao je Noršić.
Vlašić je istaknuo kako se radi o vinu za svakodnevnu upotrebu.
– Kvalitetom i cijenom će biti prihvatljivo. U zadnje vrijeme moramo voditi računa da što više naših vina bude na domaćim trpezama – rekao je Vlašić.
Marka vina Dubrovnik Cuvee rezultat je dvogodišnjeg rada na projektu Kreiranje i brandiranje novog vina na bazi sorte plavac mali. U provedbu projekta uključilo se pe poljoprivrednih zadruga s područja DNŽ, PZ Stoviš Ston, PZ Putniković, PZ Pelješki Vrhovi, PZ Dingač i PZ Radović, koje su za komercijalnu proizvodnju proizvele određene količine baznog vina. Za finalizaciju i distribuciju nove marke vina zadužena je PZ Putniković.