Županija

NIŠTA OD OBNOVE, SAMO KONZERVACIJA Rotonda zasad tek broj u registru Ministarstva

Rotonda Oslje 2

Kada smo prvi put zapisali nekoliko riječi o pitanju tretmana Rotonde, mistične građevine u blizini mjesta Ošlje, nismo ni slutili koliko će reakcija javnosti polučiti. Ovaj gotovo zaboravljen lokalitet mještani Primorja, ipak, ne daju zaboravu. Pokrenuta je ideja i obnove. To nam je potvrdio i sam načelnik Općine Primorje Nikola Knežić koji ističe kako je s Ministarstvom razgovarano o obnovi, međutim kako problem leži u imovinsko-pravnim odnosima. Očekuju se novi koraci, rekao nam je prije par tjedana Knežić.
Mi smo službeni upit poslali i Ministarstvu kulture i medija, kako bismo ustvrdili do koje se točke u obnovi došlo. Ideja obnove, čini se, upravo je samo to – tek ideja!

– Arheološki ostaci osmerolisne sakralne građevine neutvrđena titulara kraj sela Ošlje u Dubrovačkom primorju, poznate pod nazivom Rotonda, svrstavaju se među značajne primjere ranosrednjovjekovne arhitekture na tlu Hrvatske. Građevina je arheološki istražena 1956., a 1967. godine arheološki je istražena i njezina zapadna dogradnja kada je na čitavoj građevini proveden cjelovit konzervatorski zahvat – ističu nam iz Ministarstva o građevini zavedenoj u registru kao Z-4480.

Rotonda Oslje 7

Potencijali objekta, lokaliteta i šireg prostora su golemi

Među brojnim zainteresiranim čitateljima koji su htjeli čuti nešto više o Rotondi, ili se jednostavno osvrnuti na njenu važnost, je i suradnik na jednom od istraživanja posvećenima ovom mjestu, inžinjer zvuka Srđan Nogić. Njega je privukla akustika ove građevine, ai i njena povijesna vrijednost.

– Potencijali objekta, lokaliteta i šireg prostora su golemi i čekaju da budu adekvatno afirmirani. Prema nekim glasovima priprema se konzervacija, što je samo po sebi izvrsno i osigurat će zaštitu ostataka još neko vrijeme. Inače, virtualnu rekonstrukciju unutar njihovog znanstvenog rada radila je poljska arhitektica Ioanna Gorska u sklopu istraživanja kojim se već godinama samostalno bavi tim okupljen oko PanonIQm instituta iz Šoprona u mađarskom Gradišću, pod znanstvenim vodstvom dr.sc. Igora Šipića iz Splita – ističe nam Nogić, koji je u tom istraživanju suradnik.

– Rezultati istraživanja kazuju kako je Ošlje u klasi najsvetijih mjesta na Mediteranu, ali i u svijetu, jer je Ošlje težište implementirane matrice zvjezdanog klastera Plejada – Vlašića – u Mediteran što Rotonda svojom pozicijom i dizajnom potvrđuje – među ostalim nam je istaknuo ovaj inžinjer zvuka.

Isključena mogućnost cjelovite rekonstrukcije
Za kraj, donosimo i odgovor Ministarstva o budućnosti Rotonde.
– Iako je od provedenog konzervatorskog zahvata proteklo više od pola stoljeća, današnje stanje zidnih struktura je u zadovoljavajućem stanju te, uz redovito održavanje, ne zahtjeva hitne ili veće konzervatorske intervencije. Treba naglasiti da je u skladu s konzervatorskom metodologijom, a s obzirom na stupanj očuvanosti graditeljskih struktura, odnosno njihov arheološki karakter, isključena mogućnost cjelovite rekonstrukcije nedostajućih dijelova građevine – reći će nam iz Ministarstva u službenom odgovoru, zaključujući kako su ‘prihvatljive metode zaštite i očuvanja ovog iznimno vrijednog lokaliteta održavanje, konzervacija i revitalizacija’.

Foto: Ošlje.com

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist