Grad

NIKO PAVLOVIĆ O PADU PRORAČUNA Povjereniku će zaposlenici biti od velike koristi

pavlovic011

Dubrovnik čeka Vladinog povjerenika koji će do izbora u svibnju upravljati gradom i koji će nakon imenovanja donijeti Odluku o privremenom financiranju. Najprije za prva tri mjeseca, a potom za iduća tri jer izbori se održavaju tek treći tjedan u svibnju 2017.

Koje su dužnosti povjerenika te što nas očekuje u razdoblju privremenog proračuna porazgovarali smo s dugogodišnjim gradskim pročelnikom za financije, ali i povjerenikom ‘u dva mandata’ Nikom Pavlovićem.

-Povjerenik mora osigurati da se normalno mogu ostvarivati sva prava i obveze građana i pravnih osoba Grada Dubrovnika. Povjerenik bi trebao, bez ikakvog političkog opterećenja u interesu svih građana, voditi brigu da se sva ta prava i obveze ostvare onako kako je propisao zakon. Nadalje, povjerenik ne može raspolagati imovinom, ne može je otuđivati niti donositi odluke koje imaju nekakvu financijsku posljedicu u razdoblju izvan kojeg je on imenovan. Ne može, dakle, prihvatiti neku odluku koja stvara financijsku obvezu u narednom razdoblju, a ako ima raspoloživih sredstava dužan je provesti sve ranije donesene odluke i izvršiti ranije ugovorene i utvrđene obveze. To je jako važno jer kad je određeno nadležno tijelo sklopilo određeni ugovor i time stvorilo određene obveze, to je obveza koja se mora podmiriti. Stoga je dužnost povjerenika voditi brigu da se te primljene obveze sukladno raspoloživim sredstvima i podmire – objasnio je Niko Pavlović.

Posebno se osvrnuo na svoje bivše kolege i zaposlenike Grada Dubrovnika, dakle na samu izvršnu vlast.
-Dugo godina sam radio u Gradu Dubrovniku. Kao i u svakom poslu i tvrtki, uvijek ima izuzetaka o kojima nije potrebno razgovarati, ali generalno uprava ima iskustvo i sve ono što joj se da, može vrlo kvalitetno i uspješno izvršiti. To je ipak izvršna vlast. Siguran sam da sve moje bivše kolege i zaposlenici mogu izvršiti svaki zadatak. Kad sam bio povjerenik, oba puta, nikad nisam imao niti jedan problem s nijednim upravnim odjelom i s niti jednim zaposlenikom. Sve ono što je trebalo raditi odrađeno je na vrijeme i kvalitetno i nije bilo nikakvih problema. Jer ipak, Dubrovnik je grad, ima neku težinu i iskustvo. Osim toga, raspolaže s prilično velikim iznosima sredstava i htio ne htio, svatko se morao educirati i svatko je stekao iskustvo kako postupiti, što mu je obveza i što treba odraditi, bez obzira na politiku. Ovdje čisto govorim o izvršnom dijelu. Siguran sam, u onom izvršnom dijelu, da tko god bude povjerenik, da će mu zaposlenici biti od koristi i da će moći izvršiti sve što bude trebalo – istaknuo je Pavlović.

A što nas čeka kad su u pitanju financije?
-Može se trošiti onoliko koliko se potrošilo u prvom tromjesečju prošle godine, to je jedno ograničenje. Uz tu ograničenost u veličini raspolaganja sredstava, negativno je i to što se ne mogu započinjati neki novi projekti, kojih nije bilo ili koji se ne nastavljaju, a za koje ima sredstava. Nema ni novog zapošljavanja. Misli se tu na proračun i na proračunske korisnike. Dobro, to je kratko vrijeme i neće posao i život stati ako se nekoga ne uzme odmah, ali i to je ograničenje – objašnjava Niko Pavlović.

– Zašto je ograničenje prva tri mjeseca? Naime, u zakonu piše da se može potoršiti jednako kao u prva tri mjeseca ili uzeti prosječnu potrošnju u prethodnoj godini. Tada se još neće imati obračun poslovanja u 2016. godini, a ako bi pošli tom logikom, trebali bi uzeti obračun iz 2015. godine koji bi bio nepovoljniji. Znači prisiljeni smo uzeti u prvom razdoblju iznos koji je potrošen u prva tri mjeseca prethodne godine. No, budući da su izbori u trećem tjednu svibnja, trebat će donijeti i privremeno financiranje za naredna tri mjeseca, tada će se imati konačni obračun poslovanja rada u prethodnoj godini, što će biti povoljnije jer će se cijela prošla godina dijeliti s brojem mjeseci za koje se donosi privremeno financiranje. To bi moglo biti nekako povoljnije jer nekada u programima športa, kulture u prvom kvartalu nije isplaćeno sve što je trebalo biti pa je intenzivnija isplata bila u narednim kvartalima – naglasio je Pavlović.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist