Hrvatska

Niko Bulić imao plaću veću od 22 tisuće kuna!

gradsko bulic4073

Prosječna neto plaća zaposlenih u Hrvatskoj turističkoj zajednici je 8.011 kuna, a najveća, za pretpostaviti, ona direktorska je 22.562 kune.

Pokazalo je to izvješće Državnog ureda za reviziju čiji su revizori u izvještaju za 2012. godinu »pročešljali« rad nacionalne TZ, ali i dobrog dijela regionalnih i lokalnih turističkih zajednica. Prema ovom izvješću pored materijalnih rashoda, značajni su rashodi za zaposlene u turističkim zajednicama. Najveći broj revizijom obuhvaćenih turističkih zajednica, a riječ je o njih 47, ostvario je rashode za plaće u iznosu do milijun kuna. Najveća plaća uopće je isplaćena u samom HTZ-u, u bruto iznosu je riječ o više od 46.000 kuna, dok je druga najveća isplaćena u Turističkoj zajednici Grada Zagreba – bruto 37.054 kune. Inače, do 2. listopada 2012. direktor HTZ-a je bio Niko Bulić, nakon toga Meri Matešić.

Revizijom obuhvaćene turističke zajednice imale su koncem 2012. ukupno 444 zaposlenika, jedna turistička zajednica imala je više od 20 zaposlenika, dok je najveći broj turističkih zajednica imalo do pet zaposlenika. Turističke zajednice obuhvaćene revizijom ostvarile su ukupne prihode za 2012. od gotovo 557 milijuna kuna, od toga je HTZ uprihodovao oko 257 mlijuna. Od toga se u kasu slilo najviše novca od boravišne pristojbe, čak 81 milijun kuna, s time da su 12 milijuna uplatili nautičari. Od turističke članarine je uprihodovano 57 milijuna kuna, a iz državnog priračuna je HTZ-u prebačeno 89 milijuna kuna. Sveukupno je u sustavu turističkih zajednica na svim razinama te godine od boravišne pristojbe uprihodovano gotovo 340 milijuna kuna, od čega je po zakonu skoro 4 milijuna uplaćeno Crvenom križu, a za nerazvijena područja 8,5 milijuna kuna, piše NoviList.

S druge strane, najviše se potrošilo na promidžbu i informiranje, i to 174 miljuna kuna. Od toga je gotovo 37 milijuna kuna išlo na udruženo oglašavanje, oko 30 milijuna na sajmove i prezentacije, TV oglašavanje preko 24 milijuna kuna, oglašavanje u tisku oko 15 milijuna kuna, na internet oglašavanje je utrošeno oko 13 milijuna, a na studijska putovanja novinara i održavanje manifestacije Zlatna penkala 4,8 milijuna kuna, nešto više od troška tiskanja brošura i drugih info materijala. Zanimljivo je kako je, primjerice, na intelektualne usluge potrošeno gotovo milijun kuna, a na službenu odjeću informatora blizu 300.000 kuna. Revizori su utvrdili kako je prema ugovoru koji je zaključen 2011. o nabavi odjeće za informatore ugovoreno odjeće za oko 460.000 kuna. Nabavljeno je 140 komada ženskih i 60 komada muških sakoa, 60 ženskih i 70 muških hlača, 90 suknji, 80 ženskih i 60 muških prsluka.

– S obzirom da se većina sajmova održava u prva tri mjeseca, a na sajmovima je od dva do osam informatora, Državni ured za reviziju je mišljenja da su nabavljene veće količine službene odjeće od potrebnih. Nadalje, svake godine broj nastupa na sajmovima se smanjuje te je u 2012. HTZ nastupio na 11 sajmova manje nego 2011. Revizijom je utvrđeno da dio službene odjeće, koja se nalazi u Turističkoj zajednici (prsluci, muški i ženski sakoi na kojima nisu skinute etikete dobavljača), kao i službena odjeća nije bila u uporabi dvije godine, od nabave i listopadu 2011. do konca 2013, navodi se u izvješću revizora.

Isto tako revizija je, primjerice, predložila da se definiraju kriteriji za izbor umjetnika koji nastupaju u zabavno scenskom programu. Poznato je da je bivši direktor Niko Bulić bio široke ruke prema violončelistici Ani Rucner. Isto tako su predložili skraćivanje manifestacije Zlatna penkala te definiranja kriterija za dodjeljivanje sponzorstava.

Revizori su ustanovili i kako u poslovnim knjigama nisu evidentirani rashodi te materijalna imovina nabavljena u predstavništvima i ispostavama u inozemstvu, kao i da se rashodi evidentiraju prema Programu rada i financijskom planu HTZ-a, umjesto prema računima računskog plana. Isto tako, revizija je utvrdila kako Turistička zajednica nije ustrojila evidenciju o dužnicima, kao niti o mogućnostima naplate te poduzetim mjerama kako bi se učinkovitije naplaćivala dugovanja za turističku članarinu.

Indikativno je, a do sličnih zaključaka je u svojem nalazu došao i Državni ured za suzbijanje korupcije, kako nadležna tijela, a to su skupštine lokalnih i regionalnih TZ-a, kao i Sabor HTZ-a, ne donose izmjene i dopune godišnjih programa i financijskog plana, zbog čega se dolazi do rashoda koji nisu planirani financijskim planom ili se, pak, rashodi koji su planirani izvršavaju u iznosima većim od planiranog. Revizori su upozorili kako još uvijek nije ustrojena jedinstvena računalna evidencija potraživanja od boravišne pristojbe te poduzetih mjera naplate.

Zanimljivo je za istaknuti kako su se revizori osvrnuli i na praćenje i ocjenu provedbe ciljeva i projekata. Naveli su kako je većina planiranih aktivnosti i zadaća iz program rada obavljena, ali je učinak izražen opisno jer Turistička zajednica nema utvrđene pokazatelje za praćenje provedbe zadaća i ciljeva programa rada. Obzirom da ti ciljevi i aktivnosti nisu mjerljivi, nije moguće ocijeniti koliko su utjecali na razvoj turizma.Ipak, zaključili su kako je HTZ bio dovoljno efikasan u provođenju planiranih aktivnosti.

Inače, Niko Bulić trenutni je predsjednik dubrovačkog Gradskog vijeća.

Pročitajte još

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist

MINISTARSTVO O GLOBALNOM TEHNOLOŠKOM KVARU Moguća su kašnjenja u zračnom prometu

Dulist

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist