Aktualno

NI VOZAČKA MU NIJE ODUZETA Banožić pod istragom, ali još nije ispitan i može slobodno za volan

Ministar Banozic izjava 4

Bivši ministar Mario Banožić (44), osumnjičen da je 11. studenoga u 6.15 sati na putu do lovišta iz nehaja skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo Goran Šarić, još uvijek nije ispitan u prostorijama vinkovačkog tužiteljstva. Ali zato je protiv njega Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima 22. prosinca 2023., kako doznaje Jutarnji list, donijelo rješenje o provođenju istrage, a koje mu je u ruke fizički uručeno 29. prosinca.

No to nije sve. U takvim slučajevima se obično, kad tužiteljstvo nema zakonske osnove za traženje istražnog zatvora za osumnjičenika, razmatraju mjere opreza. I to obično bude oduzimanje vozačke, obvezatno javljanje u nadležnu policijsku postaju ili pak zabrana prilaska neispitanim svjedocima.

Međutim, u slučaju Marija Banožića tužiteljstvo nije smatralo nužnim odrediti mu ikakve mjere pa tako može slobodno, kad se oporavi, sjesti za volan automobila kao i kontaktirati predložene svjedoke – vozača kamiona belomanastirskih oznaka kojeg je kobnoga jutra pretjecao i skrivio sudar, kao i neometano popiti kavu s policajcima koji su provodili očevid.

Podsjetimo, vinkovačka policija u totalnoj tišini protiv Banožića podnijela je kaznenu prijavu 1. prosinca prošle godine. Uslijedilo je to s priličnim odmakom, odnosno šesti dan od njegova otpuštanja iz osječke bolnice u kojoj je bio hospitaliziran dva tjedna te treći dan nakon što je Banožić ispitan uz posebnu brigu u policijskoj postaji u Vinkovcima. Osim kaznene prijave, Banožić se ujedno suočio i s prekršajnom prijavom jer u kobnom trenutku, kako je pokazao očevid, nije bio vezan sigurnosnim pojasom.

Inače, u zahtjevu za ispitivanje osumnjičenika u policiji tužitelji su ujedno i naznačili da prema članku 107. i 123. ZKP-a nema razloga za određivanje istražnog zatvora, a do tog zaključka došli su jer u Banožićevu slučaju, u prijevodu gledano, nema grubog kršenja prometnih propisa. Iskaz u policiji, gdje je došao uz pomoć pomagala za hodanje, na kraju je dao bez odvjetnika, a ako je suditi prema službenim podacima Centra za vozila Hrvatske, “nabrijani” Banožićev džip bio je od ranije uredno atestiran i imao je sve upisane nadogradnje na vozilu.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist