Aktualno

NI ONA U ZADRU JOJ NIJE RAVNA Zasjala obnovljena riva u Rožatu!

rozat riva47

Riva u Rožatu ispred Franjevačkog samostana dobila je novo ruho. Gradonačelnik Mato Franković u pratnji suradnika obišao je rivu ovog utorka. Investicijom vrijednom 1,7 milijuna kuna s PDV-om spriječeno je daljnje propadanje rive oštećene djelovanjem rijeke na njezine temelje. Pristanišni betonski obalni zid bio je posve raspucao dok je kamena riva u zapadnom dijelu bila gotovo potpuno urušena. Sanacija obale provodena je tako da je najprije izgrađen novi obalni zid, dok je kamena obala posve obnovljena.
-Činjenica je da se radilo o području rive koja je u potpunosti bila utonula te se moralo pristupiti konstruktivnoj sanaciji. Riva je mali centar ovog područja. Poznato je da ovoj crkvi u Rožatu gravitira veliki broj stanovnika, a značajan broj dolazi iz Mokošice – rekao je Franković. Inače, ovaj projekt sanacije rive prijavljen je na sufinanciranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te se očekuje dobivanje novaca iz navedenog Ministarstva. Fra Jozo Sopta, gvardijan franjevačkog samostan i župnik župe Velike Gospe u Rožatu naglasio je da je sretan što je dugogodišnja želja realizirana.
-Ovaj prostor koji je nekad pripadao samostanu, sad je pomorsko dobro. Zahvalan sam gradu što je odmah reagirao i izveo ovaj posao. Neki su je usporedili s rivom u Zadru, samo bez morskih orgulja. Naše oči i ovo što vidimo kazuju i svjedoče najbolje o ljepoti i važnosti ovog malog, a za nas velikog projekta. Hvala svima koji su doprinijeli da ovaj posao bude dovršen i da Rožat bude jedno ljepše mjesto – rekao je župnik Sopta i dodao ‘da će u budućnosti rivu uljepšati kipom sv. Franja, Antuna ili nekog drugog sveca’.
-Onda ćemo dobiti zaokruženu lijepu sliku koju će svaki posjetitelj s divljenjem ponijeti sa sobom – naglasi je.
Gradonačelnik je rekao i kako je ovo tek početak priče uređenja Rijeke dubrovačke.
-Sukladno odluci Vlade RH, nastavljamo projekt obnove cijelog područja Rijeke dubrovačke i izgradnje novih privezišta. Na tome se trenutno radi i vjerujem da ćemo uskoro dobiti konkretne podatke i krenuti u radove – naglasio je gradonačelnik. Spomenuo je i kako će uskoro biti riješeno pitanje kanalizacijske mreže cijelog područja Rijeke dubrovačke.
-Važno je reći da je u ovoj prvoj dionici do ambulante, izgrađena kanalizacijska mreža u potpunosti, a druga će se početi graditi vrlo skoro, završili smo javnu nabavu. Odabrali smo izvođača, nadamo se početku radova kroz 10-15 dana čime bi se riješilo pitanje kanalizacijske mreže cijelog područja Rijeke dubrovačke – istaknuo je.

Foto: Zvonimir Pandža

Pročitajte još

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist