Zanimljivosti

NEVJEROJATAN ULOV U DUBROVAČKOM AKVATORIJU Kod Mljeta pronađen neobičan uređaj težine 100 kilograma

Mljet 3

Između otoka Mljeta i otočića Svetog Andrije u dubrovačkim Elafitima ribari su u mrežama izvukli neobičan uređaj. Plutača s lancima i utegom, opremljena elektronskom opremom bez natpisa i jasnog identiteta pripadnosti plovilu, institutu ili naciji. Gotovo ništa.

Posada ribarskog broda Marian II sa 140 metara dubine povukla je nešto što im je pokidalo mreže, piše Morski.hr

– Cilu zimu kočamo tu i ništa ovako nikad nismo uhvatili, a i gambeti i kadene (kopče i karike lanca) novo, sve se sjaji, a nije inox – priča nam Darko Kunac Bigava iz Podgore, pojašnjavajući nam da ovaj uređaj očito nije bio dugo u moru.

– Ova kutija nema oznaka, narančaste je boje, oko 130 cm promjera, oko 100 kg teška, a manji je uteg promjera 40×40 cm, da ga ni nas trojica ne možemo maknit. Čini mi se da je neki uređaj za mjerenje s utegom da potone i ima onu električnu kuku da se opusti, pa da mogu uzeti podaci i da mogu prominit baterije – detaljno nam pojašnjava i zaključuje da i njega zanima tko je to tamo ostavio, da zna adresirati naknadu štete od oko 20 tisuća kuna koja se dogodila paranjem mreža.

Dva su samo natpisa zamijećena na narančastoj kutiji: “TC-2” i “DHL”, pa sitnim slovima “DHL HR ZAG – RJK”.

Nije trebalo dugo od objave fotografija na društvenim mrežama, među ribarima se razvila i teorija da su uređaj u moru ostavili Amerikanci ili im je ostao. Dan ranije na adresu našeg portala stiže jedna zanimljiva poruka:

– Štovani, pošto se vi često bavite morskom problematikom, možda ste upućeni i u ovo neuobičajeno kretanje broda USNS Bruce Heezen u našim vodama. Ovo vam pišem ponukan raspravom između nas par prijatelja koji počesto prate promet na AIS-u – napisao je jedan čitatelj.

I doista, ovaj specijalizirani vojni oceanografski brod bio je na redovitom remontu u brodogradilištu Viktor Lenac, upravo u Rijeci i kao što smo već pisali, to je Lenčev 40. projekt za Američku ratnu mornaricu. Ove neobične manevre najprije smo pripisali mogućim provjerama navigacijskog sustava nakon redovitog remonta i nismo im pridavali veću važnost. A onda je pronađen misteriozan uređaj kojem svi pokušavaju doznati značenje i kome zapravo pripada?

U komentarima po društvenim mrežama stručniji napominju kako je moguće da se radi o nekakvom stacionarnom oceanografskom instrumentu, moguće da je strujomjer i/ili uređaj za izmjeru temperature i saliniteta.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U kojoj je dobi najbolje dati mobitel djetetu?

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1980. Umro Ivo Labaš

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist