Aktualno

Nema spasa za Opću bolnicu Dubrovnik

bolnica medarevo8650

Rok za podmirenje 90 milijuna kuna duga Opće bolnice Dubrovnik ističe krajem siječnja, a još uvijek nije pronađeno rješenje kojim bi bolnica izbjegla preuzimanje od strane Ministarstva zdravlja.

Naime, kako smo već nekoliko puta pisali, prema Zakonu o sanaciji javnih ustanova, sve ustanove koje imaju gubitke ili račune ne plaćaju u zakonskom roku od šest mjeseci, dužne su u roku od mjesec dana takve dugove podmiriti, počevši od 1. siječnja ove godine.

Prema tome bi Dubrovačko-neretvanska županija, kao osnivač bolnice, trebala do kraja siječnja dug sama podmiriti. Ukoliko u tome ne uspije, Županijska skupština je dužna u roku od mjesec dana podnijeti Vladi RH prijedlog sanacije.

Potom Ministarstvo zdravlja preuzima upravljačka prava nad bolnicom, a umjesto ravnatelja Branka Bazdana na čelo bolnice dolazi sanacijski upravitelj i tročlano sanacijsko vijeće, čije će ovlasti biti toliko široke da će odlučivati čak i o broju zaposlenih i visini plaća.

Sve ovo potvrđeno nam je u Ministarstvu zdravlja, gdje čekaju idući potez Županijske skupštine.
 
Vlahušić: Dug treba platiti država
 
Gradonačelnik Andro Vlahušić, kojeg se često optužuje da je navedeni dug nastao baš u njegovom ravnateljskom mandatu u bolnici, o sanaciji je rekao:

– Dug Opće bolnice Dubrovnik, kao i svih bolnica u Hrvatskoj, nije dug osnivača i uprava, nego dug države tj. Ministarstva zdravlja i HZZO-a zbog nedostatnog financiranja. Više od 90 posto troška odnosi se na plaće, lijekove i medicinski materijal. Sva tri troška u cijelosti određuju nadležna državna tijela i država treba zato i snositi dugove koji su nastali njenom krivnjom – izjavio je za duList gradonačelnik Andro Vlahušić, dodavši kako „nije bilo potrebno donositi zakon o sanaciji županijskih bolnica niti mijenjati ovlasti osnivača, nego po istom principu kao za nacionalne bolnice sanirati i županijske bolnice“.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić kazao nam je kako su Zakonom o sanaciji javnih ustanova u veoma težak položaj dovedene sve zdravstvene ustanove kojima je osnivač županija.

– U ovom smo mandatu riješili dugove domova zdravlja, tako da problem ima samo OB Dubrovnik. Dugovi su stvoreni zbog nedostatnih sredstava koje za poslovanje bolnica odobrava HZZO, a prema stavu Ministarstva taj dug trebale bi sada pokriti županije. To je nemoguće jer županija ne prikuplja nikakva sredstva za zdravstvo, pa je licemjerno tražiti od županije da sanira dugove. Sredstva se prikupljaju na razini države, u HZZO-u, te je sanacija jedino moguća s te razine. Tako je uvijek do sada i bilo i nitko nije tražio postavljanje svojih kadrova kao uvjet za sanaciju – ističe župan.
 
Dobroslavić: Nema povoljnog rješenja
 
– Ostajemo pri stajalištu od početka ove rasprave da je predloženi zakon loše rješenje, da predstavlja centralizaciju nasuprot zaklinjanjima sviju u decentralizaciju. Uvjetovati sanaciju prepuštanjem bolnica državi, što znači prepuštanje SDP-u kadroviranje u bolnici, je prizemno politikanstvo. Opća bolnica Dubrovnik uspjela je do sada osigurati mnoge nove usluge našim sugrađanima, kao što su invazivna kardiologija, neurokirurgija, kao pokrenuti projekt Odjela palijativne skrbi i zbrinjavanje infektivnog otpada. Do sada nije postignuto nikakvo povoljno rješenje, u Zagrebu nam slijedi sastanak u Hrvatskoj zajednici županija na temu Zakona, pa ćemo vidjeti hoće li on donijeti nešto novo – kazao nam je župan, dodavši kako mu je “drago što je stajalište gradonačelnika Vlahušića identično našemu”.

– Šteta je da nije mogao pomoći tako da do ovako lošeg rješenja ne dođe, budući da je član stranke u aktualnoj koalicijskoj vlasti – zaključio je Dobroslavić.

Dakle, kako sada stvari stoje, Dubrovačko-neretvanska županija izgubit će kontrolu nad Općom bolnicom Dubrovnik na nekoliko godina, a ni grad ni županija u kojem se nalazi nisu ništa poduzeli da se takva sudbina izbjegne.

Pročitajte još

Idućih mjesec dana prometni redari upravljat će raskrižjima

Dulist

OTKAZANO Predstavljanje publikacije Maje Nodari

Dulist

STANJE U ZRAČNOM PROMETU Letovi kasne, evo koji je preusmjeren

Dulist