Aktualno

NEMA SANKCIJA Reding i Miljenić postigli dogovor

eu

Hrvatska vlada pokreće hitne izmjene zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije kako bi se on uskladio s europskim uhidbenim nalogom. Ukida se vremensko ograničenje u tzv. lexu Perković, a zakon će stupiti na snagu najkasnije 1. siječnja 2014.

EK će pomno nadzirati provedbu dogovorenog, donosi tportal.hr

Zaključak je to sa današnjeg sastanka ministra pravosuđa Orsata Miljenića i europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding u Bruxellesu. Sastanak je trajao 45 minuta, nakon čega je održana zajednička konferencija za novinare.

'Diskutirali smo o ovom pitanju i ranije, a danas smo dogovorili daljnje postupanje. Što se tiče Republike Hrvatske, ona će žurno poduzeti sve potrebne korake kako bi brzo i bezuvjetno uskladila zakon sa okvirnom odlukom o europskom uhidbenom nalogu. Ukidanje vremenskog ograničenja koje je onemogućavalo primjenu europskog uhidbenog naloga na djela počinjena prije 7. kolovoza 2002. omogućit će da se europski uhidbeni nalog primjenjuje na sva kaznena djela, neovisno o datumu počinjenja. Izmjene zakona već su krenule u vladinu proceduru, očekujem da će vrlo brzo biti i Saboru. Zakon će stupiti na snagu što je prije moguće, a najkasnije do 1. siječnja 2014.', rekao je Miljenić dodajući da stupanje na snagu zakona neće biti uvjetovano nikakvih drugim postupanjima.

Upitana hoće li Europska komisija sada zaustaviti proces sankcioniranja Hrvatske, povjerenica Reding odgovorila je da će Bruxelles pomno pratiti proces u Hrvatskoj i reagirati u skladu s tim hoće li se Miljenićeva deklaracija provesti u djelo. Mišljenja država članica vezano uz slučaj Hrvatske bit će prikupljena, a odluka o okončanju procedure pokrenute u skladu s člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora donijet će se tek nakon evaluacije promjena koje će nastupiti u Hrvatskoj.

'Europska komisija pozdravlja korake koje je poduzela hrvatska vlada kako bi se osiguralo da se kriminalci privedu pravdi. Brza, učinkovita i bezuvjetna provedba europskog uhidbenog naloga u skladu s europskom pravnom stečevinom omogućit će da se svi zahtjevi za predaju osumnjičenih i optuženih kriminalaca rješavaju u okviru sustava europskog uhidbenog naloga, neovisno o datumu počinjenja zločina', rekla je Reding.

Podsjetimo, Reding je u utorak demantirala ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić koja je, komentirajući izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel da od Hrvatske očekuje da ispuni sve preuzete obveze, rekla da Merkel 'možda nije ni vidjela da se Hrvatska uskladila s preuzetim obvezama' budući da je bila 'zaokupljena izbornom kampanjom'.

Reding je istaknula da 'u ovoj fazi nema kompromisa s Hrvatskom o europskom uhidbenom nalogu' i izrazila očekivanje da se promijeni hrvatski zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije.

Nakon što je Europska komisija prošlog tjedna započela postupak konzultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora, premijer Zoran Milanović i predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso navodno su u telefonskom razgovoru postigli kompromis. Tako su barem potvrdili neimenovani medijski izvori, što još nitko nije službeno potvrdio. Glasnogovornica Europske komisije Pia Ahrenkilde Hansen potvrdila je, međutim, da su Barroso i Milanović razgovarali, nakon čega je Barroso zatražio od povjerenice Reding da nastavi s traženjem rješenja za taj problem.

Agencija Reuters u petak je, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika, izvijestila da se Hrvatska, koja je najavila da će do srpnja iduće godine izmijeniti tzv. lex Perković, usmeno obvezala da će to učiniti do 1. siječnja 2014. godine.

Pročitajte još

Blagdan je Velike Gospe

Dulist

OPREZ! Kamena gromada pala na cestu za Bosanku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist