Aktualno

NE PROPUSTITE SUZE SV. LOVRA Očekuje se 100 meteora na sat, večeras motrenje na Lastovu

suze svezog lovra hrvatski astronomski savez

Uvjeti za promatranje meteora popularno zvanih suze sv. Lovra ove su godine izvanredni obzirom da nam Mjesec svojom svjetlošću skoro uopće neće ometati vidljivost ove nebeske pojave, a i vremenska prognoza za vikend je dobra, objavio je Hrvatski astronomski savez.

Ove godine, prema prognozama, maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi će se dogoditi u noći s 12. na 13. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju razne astronomske aktivnosti jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima moći pogledati Saturn ili primjerice galaksiju u Andromedi.

Mjesec u toj noći izlazi oko 2:30 i osvijetljen je manje od 10% obzirom da ide prema mlađaku i ove godine neće smetati u promatranju.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje bit će fantastični. Najbolje vrijeme za opažanje bit će od ponoći do zore kada zviježđe Perzej bude visoko na nebu.

Iz Hrvatskog astronomskog saveza savjetuju da nađete mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja ako želite uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Obavještavaju i da su organizirana astronomska motrenja na raznim lokacijama u Hrvatskoj, među ostalim i na Lastovu na heliodromu, 12. i 13. kolovoza od 22 sati. Organizatori su Turistička zajednica Općine Lastovo, Park prirode Lastovsko otočje i Astronomsko društvo Beskraj.

Za opažače su pripremili i neke upute za najbolji doživljaj.

Ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) jer ćete tamo ćete opaziti najmanje meteora. Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, …). Meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima. Potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu. Potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći.

Foto: Hrvatski astronomski savez

Pročitajte još

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist