Aktualno

Nastavlja se uvođenje jednosmjenske nastave

orasac skola12

Naše Ministarstvo vodi računa o obrazovanju u manje razvijenim područjima, kao što Ministarstvo obrazovanja pokriva cijelo područje. Stoga nastavljamo s uvođenjem jednosmjenske nastave u škole

– rekao je uvodno potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić odgovarajući na pitanja novinara, nakon otvaranja nadograđene OŠ Antuna Masle u Orašcu.
Na pitanje što je s modelom javno-privatnog partnerstvom koje se namjerava primijeniti prilikom uvođenja jednosmjenskog rada u OŠ Montovjern, ministar obrazovanja Željko Jovanović istaknuo je:

– To je put kojim pokušavamo omogućiti jednosmjensku nastavu. Dubrovnik je tu otišao najdalje, zajedno s Istarskom i Međimurskom županijom, sve je pripremljeno i natječaji mogu ići krajem godine i vjerujem da će radovi početi iduće godine. Ukupno je u planu oko 330 objekata vrijednih oko 16 milijardi kuna, i to je jedan od prioriteta naše Vlade.

– Orašac je posebna priča, jer ovu školu pohađaju učenici okolnih 11 mjesta. Mi smo s potpredsjednikom Grčićem razgovarali i o potporama za vodovodnu mrežu, Primorsku cestu. Dubrovačko primorje mora biti specifičniji dio ovog našeg kraja, kao i povijesna jezgra i kontaktna zona. Primjerce Orašac je veliko turističko naselje, no mi moramo vratiti život ovdje, u primorska sela koja pokazuju što našoj zemlji treba – naglasio je gradonačelnik Andro Vlahušić.   
 
– Škole u jednoj nastavi su nam potrebne jer su sva istraživanja pokazala da je uspjeh veći, učenici su zadovoljniji, manji je izostanak iz škole a bitno je i to da kad završi nastava počinju vannastavne aktivnosti – instrukcije, dopunska nastava, slobodne aktivnosti,  u ovakvim malim mjestima škola postaje centar društvenog života i to je cilj jedmosmjenske nastave – dodao je ministar Jovanović naglasivši kako se počelo s izradom Strategije odgoja, obrazovanja, znanosti i tenologije.

– Njome se želimo približiti Strategiji Europa 2020 i horizont 2020 gdje su na raspolaganju ogromna sredstva – zaključio je.

Pročitajte još

Iz ljekarni se povlači lijek za koji nema zamjene

Dulist

Potres na Pelješcu

Dulist

Odbijena žalba! Gradnja autoceste do Dubrovnika početkom 2025.

Dulist