GradUrednički izbor

Naš sugrađanin Dominko Radić donosi još jednu nagradu u Grad

Dominko Radic

Naš sugrađanin, umirovljeni dočasnik Hrvatske ratne mornarice Dominko Radić uputio se ovaj tjedan u Opatiju gdje će sudjelovati na dodjeli nagrade ‘Plava vrpca Vjesnika’. Naime, drugi put je nominiran u pojedinačnoj konkurenciji jer je ponovno nesebično spasio živote. Iako nije osvojio nagradu ‘Plava vrpca’, bit će mu uručeno posebno priznanje. Nije nam znao reći o kakvoj je nagradi riječ jer se radi o iznenađenju. Radić će primiti nagradu ovaj petak u večernjim satima u svečanoj uniformi Hrvatske ratne mornarice. Neizmjerno je zahvalan na tretmanu kakvog ima u Opatiji te mu se to čini nevjerojatnim. No, ako itko zaslužuje poseban tretman, to je naš sugrađanin Radić.

Dosad je spasio 23 osobe
Radić je 7. siječnja ove godine spasio mladi španjolski par koji je penjući se po kamenju s vanjske strane dubrovačkih zidina pao u more s visine od oko šest metara na predjelu prva Buža. Djevojka je pala između dvije stijene u moru, u škrip, a Radić joj je prišao tako što se pramcem svoje barke popeo na kamen u moru. U spašavanju mu je pomogao jedan vatrogasac, koji je ranije stigao do Španjolke te ju je pridržavao u moru. Nakon što je pothlađenu djevojku i vatrogasca prevezao do Gradske luke gdje je već čekalo vozilo hitne pomoći, Radić se vratio po mladog Španjolca te je i njega izbavio iz nevolje, odnosno izvukao iz mora. Dominko je 25. rujna ove godine spasio i dvojicu stranih kajakaša iz olujnog mora ispred Dubrovnika, navodi se na stranicama Sindikata pomoraca Hrvatske.

Radić je dosad spasio 23 osobe, i kaže da će to činiti dokle god bude mogao, a za spašavanje kupača iz olujnog mora dobio je Plavu vrpcu Vjesnika 2005. godine. Osvojio je nagradu te godine jer je spasio kupača koji se u veljači te godine odlučio okupati u olujnome moru podno dubrovačkih zidina. Radić je s barkom dugačkom pet metara svladao velike valove i iz mora izvukao iznemogla kupača koji se držao za pojas za spašavanje, koji su mu prije uspjeli dobaciti vatrogasci.

Pročitajte još

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist

(FOTO) MATO FRANKOVIĆ Rečeno – napravljeno! Krenulo ispumpavanje ‘bazena’, sutra košnja i održavanje površina!

Dulist