Zanimljivosti

NAKON REHABILITACIJE Oporavljena sova ponovno u prirodi!

sova

Sova ušara koja je krajem rujna pronađena ranjena uz korito Stare Neretve na Kladi, oporavljena je te je puštena u prirodu.

Sovu ušaru pustio je Bariša Ilić, predsjednik Ornitološkog društva Brkata sjenica, na njeno prirodno obitavalište. Nakon puštanja u prirodu, ustanovljeno je da se radi o ženki sove ušare koja je svojim glasanjem odgovarala na dozivanje mužjaka.

Naime, sova ušara pronađena je 26. rujna 2014. uz korito Stare Neretve na Kladi. Ornitološko društvo zbrinulo je sovu koja je stradala od udara o dalekovodne žice, budući da su ustanovili da zbog oštećenog krila ne može letjeti. Ptica je otpremljena u Sokolarski centar u Šibenik na rehabilitaciju te je nakon potrebne njege vraćena u okolicu Metkovića gdje je i puštena.

Sova ušara noćna je ptica veličine oko 60 cm s rasponom krila do 180 cm. Lovi u sumrak i noću, hrani se sitnim glodavcima, ježevima te manjim pticama, a u Neretvi je dosta česta stanarica. Nalazi se na popisu Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama i Uredbe o ekološkoj mreži te ujedno predstavlja ugroženu vrstu gnjezdarica prema Crvenoj knjizi ptica Republike Hrvatske.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1980. Umro Ivo Labaš

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist