Grad

NAKON DOMOVINSKOG RATA Koji je najčešći uzrok smrti hrvatskih branitelja?

branitelji302

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata jutros je u prostorijama Gradskog kotara Montovjerna organizirala tribinu o uzrocima smrtnosti hrvatskih branitelja i tzv. nadstandardu braniteljske skrbi.

– Današnja tribina odnosi se na naše istraživanje o smrtnosti i uzrocima smrtnosti branitelja grada Zagreba. Proveli smo istraživanje želeći doći do najčešćih uzroka smrtnosti, kako bismo mogli prevenirati takva stanja te braniteljima ukazati na potrebu kontinuiranog liječenja, samopomoći i prepoznavanja prvih znakova, kako bi se smrtnost braniteljske populacije što više smanjila – kazala je tom prilikom Vesna Helfrih, pročelnica Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba.

– Već dvije godine provodimo sistematske preglede i na taj način hrvatskim braniteljima skrećemo pozornost da im institucije zdravstva i Ureda za branitelje, kao i gradske uprave njima stoje na raspolaganju, ali da i sami moraju voditi računa o svom zdravlju – dodala je Helfrih.

Prema spomenutom istraživanju, najčešći uzrok smrti hrvatskih branitelja na području Grada Zagreba su karcinomi, potom bolesti srca i krvnih žila, bolesti probavnog sustava te na četvrtom mjestu samoubojstva.

– Najčešći razlog smrti branitelja je karcinom. Medicina ostaje nedorečena može li se to dovesti u vezu s posljedicama rata ili psihofizičkim stanjem branitelja. Ali ako ćemo gledati 25 godina od početka Domovinskog rata, ne može se isključiti stres, otežane uvjete življenja, neodgovarajuće higijenske i prehrambene prilike u kojima su živjeli. Svi ti nepovoljni uvjeti djelovali su kao okidač za početak malignih procesa, koji pretežu u odnosu na opću populaciju – istaknula je Helfrih.

– Kroz cijeli niz godina, od odjela do ureda za branitelje, razvili smo niz mjera na korist hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Na primjer medicinska rehabilitacija za ratne vojne invalide i fizikalna terapija. Za one hrvatske branitelje koji se sa svojim obiteljima nalaze u najtežem socijalno-ekonomskom položaju imamo i obiteljske pakete, koji se podižu jednom mjesečno. Unutar odjela organiziramo i priredbe za djecu hrvatskih branitelja težeg socijalno-ekonomskog položaja. Organiziramo i ljetovanja za onu djecu koja na drugi način ne bi vidjela more, jer im obitelji žive teško. Imamo i posmrtnu skrb hrvatskih branitelja, gdje ljudi nakon smrti svojih najbližih članova obitelji dolaze u naš ured, radi organizacije pogreba, počasti na sprovodima – izjavila je Suzana Havelka Noršić, voditeljica Odjela za skrb hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba.

– Nije riječ o mjerama kojima je podloga Zakon o pravima hrvatskih branitelja, nego su mjere utemeljene na odluci Grada Zagreba i Gradske skupštine, a odnose se na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja u gradu Zagrebu. To je nadgradnja na razini lokalne samouprave, koju je moguće primijeniti na sve županije na području Republike Hrvatske, koje iskažu volju i interes, a to im proračunska sredstva dozvoljavaju. Mi smo mali ured s ne baš velikim sredstvima, ali kad postoji dobra volja postoje i mogućnosti – rekla je Havelka Noršić.

Tribina je održana u suradnji s Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za branitelje Grada Zagreba.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist