Zanimljivosti

NAJPOPULARNIJA DRUŠTVENA ZABAVA Uz dobre igre, izlazak vanka se lako zaboravi

Drustvene igre kompilacija 1

U vrijeme društvenih mreža, brzine komunikacije i slično, često previdimo one dobre trenutke u veselom društvu, a krizne situacije, poput pandemije koronavirusa, mogu nam pomoći u tome da se sjetimo kako se nekad zabavljalo.

Jedna od odličnih ideja jest okupiti manje društvo i zaigrati koju društvenu igru. Mi smo otišli ‘back to basic’ i donijeli vam one najčešće, najstarije, ali i najpopularnije društvene igre. Izgasite televiziju i odlogirajte se, vrijeme je za kockice, karte i maštu!

KARTAŠKE IGRE Tko kupi asa kupa?
Kartaske igre
Počnimo s onim najčešćim – na plaži, u kafiću, dnevnom boravku, autobusu, svejedno – sve što vam treba je špil. Bio on špil klasičnih karata ili karata za tresetu i briškulu, bit će dobar. Opskrbite se informacijama o novim kartaškim igrama – zašto ne biste naučili, na primjer, remi? – ili se sjetite vremena kad ste na plaži jednako kreativno smišljali strategije i psovke kad bi vam netko pokupio asa kupa na treseti u više.

PICTIONARY ‘Društvenjak’ uz olovku i papir
Pictionary
Igra čija popularnost već desetljeće ne jenjava je Pictionary – ‘društvenjak’ s kojim vam sigurno neće faliti smijeha, pogotovo kad se otkrije koliko je tko talentiran u jednominutnom crtanju zadanog pojma. Opskrbite se i nekim grickalicama za gubitnike – trebat će im. Nije baš lako unutar jedne minute nacrtati pojam Zulu plemena ili Bruxellesa. Probajte!

ČOVJEČE NE LJUTI SE Tko baca kockicu?
Covjece ne ljuti se 1
Četiri pijuna, jedna kocka, jedna ploča. Koliko je samo ‘Čovječe ne ljuti se’ uzrokovao ljutnje? – ne znamo, ali znamo itekako dobro da se svi skupa ljute na pobjednika. Ali kratko, do nove runde! Stoga, izaberite svoju boju i nadajte se ‘šestici’ čim prije…

MIKADO Drevna drvena igra
Mikado 1
Naizgled ‘dosadnjikava’, ova drevna igra ipak vam može donijeti sate i sate dobre zabave. Riječ je o mikadu, igri skupljanja štapića koji donose bodove igračima. U kompletu Mikada je 41 štapić te posebni štapići Mikado i Mandarin. Igra dolazi iz drevnog Japana, ali njena popularnost proširila se svijetom!

ŠAH Neponovljiv i povijesno važan
Sah
Jedan je jedini, neponovljivi – šah! Dvoje igrača pred jednom pločom i tako par tisuća godina. Nije se puno mijenjao, dok ‘prvo’ mjesto nije pripalo dami i obilježilo je kao najvažniju figuru ploče. Šah ne samo da je plemenita igra, već je i povijesno i civilizacijski važna te je zajedno s čovjekom i evoluirala. Posebno je zanimljivo spomenuti kako se najpopularniji šahovski set na svijetu zove ni manje ni više nego ‘Dubrovnik’, a na njemu je igrao i legendarni Bobby Fisher i to baš u Dubrovniku, 1950., kad je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik održana i deveta Šahovska olimpijada.

Pročitajte još

Sretan rođendan našem kiparu Josipu Ivanoviću!

Dulist

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist