Aktualno

Na Lokrumu postavljeni kolektori za prihvat plemenite periske

lokrum kolektori periska 3

Na otoku Lokrumu su proteklog vikenda postavljeni kolektori za prihvat plemenite periske u sklopu projekta ‘Očuvanje plemenite periske u južnom dijelu Jadranskog mora’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kolektore su postavili članovi ronilačkog kluba ‘Dubrovnik’ u suradnji s djelatnicima JU Rezervat Lokrum i to na tri lokacije – dvije linije u Portoču i jedna na zapadnoj obali – u uvali ‘Pod Bor’, a u moru će biti do mjeseca studenog gdje služe kao podloga na koju se mogu uhvatiti ličinke periske.
Javna ustanova ‘Rezervat Lokrum’ potpisala je sporazum o partnerstvu u provedbi projekta Očuvanje plemenite periske (𝘗𝘪𝘯𝘯𝘢 𝘯𝘰𝘣𝘪𝘭𝘪𝘴) u južnom dijelu Jadranskog mora koji je dio nacionalnog programa očuvanja plemenite periske u Jadranskom moru.
Aktivnosti u sklopu projekta očuvanja plemenite periske u Republici Hrvatskoj koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a provode ih javne ustanove za upravljanje nacionalnim parkovima i parkovima prirode, županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima te znanstveno-stručna zajednica.
Prema trenutno raspoloživim podacima stanje populacije plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranu kao i u ostatku Mediterana je alarmantno te je opstanak ovog mediteranskog endemskog školjkaša neizvjestan. Podaci govore da je pojava masovnog mortaliteta zahvatila cijeli hrvatski dio Jadranskog mora. Prema iskustvima iz drugih zemalja Mediterana, nužno je provođenje određenih mjera očuvanja kako bi se spriječilo izumiranje plemenite periske. S obzirom na sve manji broj živih jedinki u moru, ključno je za opstanak vrste pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle razmnožiti i stvoriti prirodni „imunitet“.
Osim zaštite preživjelih odraslih jedinki, mjera koja se provodi diljem Mediterana, pa tako i u Hrvatskoj, je postavljanje kolektora za prihvat ličinki periski te fizička zaštita prikupljenih jedinki bilo od antropogenog djelovanja, bilo od prirodnih predatora, čime se povećava stopa preživljavanja vrste. U Akvariju u Puli trenutno je smješteno stotinjak živih odraslih jedinki periski u karantenskim bazenima, koje je potrebno očuvati na životu te pokušati potaknuti razmnožavanje ex situ.
Glavnim uzročnikom pomora smatra se parazit Haplosporidium pinnae, no još nije potvrđeno radi li se jedinom uzroku smrtnosti. Ono što je poznato je da povišene temperature mora doprinose širenju uzročnika bolesti te ubrzavanju procesa bolesti. Uzimajući razinu ugroženosti i sinergijsko djelovanje ugroza, uključujući globalnu promjenu klime, odnosno prosječno povišenje temperature mora, koje doprinosi širenju uzročnika bolesti i velikoj smrtnosti, nužno je hitno provesti mjere očuvanja i prilagodbe novonastalim uvjetima u svrhu pokušaja sprječavanja izumiranje ove vrste.
Aktivnosti koje će Javna ustanova Rezervat Lokrum provoditi u svrhu očuvanja plemenite periske su postavljanje kolektora u akvatoriju Otoka Lokruma, transport sakupljenih juvenilnih jedinki u Akvarij u Puli i edukacija o važnosti i značaju ove endemske vrste u morskim sustavima.

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist