Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN Potres 1520. godine ubio 17 ljudi

Dubrovnik prije potresa - Ulicama moga Grada

Malo znano i pomalo već zaboravljeno, ali prvi od tri zabilježena jaka dubrovačka potresa zbio se 17. svibnja 1520. godine, po zapisima poginulo je 17 ljudi, Grad je bio jako razoren i sve kuće unutar Zidina bile su oštećene.

Kao spomen, zapravo zavjet puka, sagrađena je lijepa renesansna crkvica Svetog Spasa, na Placi, pored ulaza sa Pila. Odmah po gradnji crkvice i obnovi Grada Senat je propisao da se na Spasovdan svake godine održi zavjetna procesija preko Grada, a kako veliki broj vjernika nije mogao stati za Svetih misa u tu malu crkvicu, održavale bi se u Male braće.

Drugi jaki potres zabilježen u kronikama Grada, inače rjeđe spominjan, zbio se 28. srpnja 1639., te je i tada oštećeno mnogo kuća „koje su se morale poduprijeti gredama“ kako zapisa Lukša Beritić. Točno 28 godina nakon tog, zbio se i najveći dubrovački potres, Velika trešnja kako je čeljad i danas zove, 6. travnja 1667. godine, o kojoj se zna i najviše. Dodajmo i onaj iz travnja 1979., pa ćemo shvatiti kako živimo u mjesecima potresa, kao što inače živimo u trusnim vremenima.

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist