Zanimljivosti

Na današnji dan Hrvatska je ušla u Ujedinjene narode

soko zastava praznik

Republika Hrvatska je 22. svibnja 1992. godine, na preporuku Vijeća sigurnosti i jednoglasnom odlukom Opće skupštine UN-a, primljena u članstvo Ujedinjenih naroda.

Taj je čin, u jeku ratnih stradanja, obrane suvereniteta i cjelovitosti države, imao značaj ključne diplomatske pobjede koja je osigurala globalno priznanje obnove hrvatske državnosti i učvršćivanje međunarodnog položaja Hrvatske u zajednici neovisnih i ravnopravnih država.

Tijekom 26 godina članstva, Hrvatska je prošla složen put od rata i agresije, primateljice međunarodne razvojne pomoći na čijem se području nalazilo nekoliko mirovnih misija Ujedinjenih naroda, do države koja je zaokružila svoj teritorijalni integritet te postala pružateljica pomoći i ima vlastite postrojbe u mirovnim misijama i operacije UN-a diljem svijeta. U Ujedinjenim narodima Hrvatska je ostvarila niz značajnih rezultata: bila je nestalna članica Vijeća sigurnosti i sudjelovala u radu brojnih prestižnih tijela organizacije poput Gospodarskog i socijalnog vijeća i Komisije za izgradnju mira. Hrvatske je trenutno članica Vijeća za ljudska prava, jednog od najvažnijih tijela u sustavu UN-a koje promiče demokratske vrijednosti, poštivanje ljudskih prava i temeljne ljudske slobode.

Hrvatska aktivno sudjeluje u svim segmentima rada UN-a, a hrvatski diplomati, vojnici i policajci za svoj rad redovito dobivaju visoke ocjene, pridonoseći postizanju mira u svijetu i međunarodnom ugledu RH. Jedan od simbola sjedišta UN-a u New Yorku je i brončani konjanički spomenik „Mir“ kipara Antuna Augustinčića, poklona Republike Hrvatske Ujedinjenim narodima.

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist