Grad

Na današnji dan 1991. poginuo je Miljenko Bratoš

Miljenko Bratos 1

Jedan od najzaslužnijih ljudi za uspostavu obrane Grada u Domovinskom ratu nesumnjivo je Miljenko Bratoš koji je rat dočekao kao sekretar općinskog Sekretarijata za narodnu obranu. Dok je većina građana smatrala da se samo nešto ‘huška’ i da će s barikadama tamo daleko na Kosovu biti ‘kako došlo – tako prošlo’, Bratoš je predvidio rat i počeo s pripremama. Potvrdio je to naknadno general Nojko Marinović kazavši da je upravo Bratoš najzaslužniji što smo napad i opsadu dočekali relativno spremni, jer je on mobilizirao ljude za pripremu skloništa, agregata, vode, zaliha hrane i krvi… Osim toga, organizirao je postrojbe za motrenje pograničnih područja, a s Aljošom Nikolićem i Rudijem Butkovićem je osnovao Odred naoružanih brodova.
Miljenko Bratoš tragično je nastradao 25. listopada 1991. Naime, kako je kasnije prepričao Nojko Marinović, Bratoš je prošao pored ‘mrtve straže’ rekavši da se vraća kroz 20-tak minuta, no zadržao se duže. Straža se u međuvremenu promijenila, on je samo prošao autom ne zaustavljajući se i stražar je pucao.
6. prosinca 2011. godine, na Dan dubrovačkih branitelja, Miljenko Bratoš je posmrtno odlikovan ordenom Reda bana Josipa Jelačića za osobite zasluge. Bratošu u čast ulica u Lapadu je nazvana njegovim imenom.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

SADNJA U STUDENOM Drvoredi u Lapadu i Gružu iduće ljeto!

Dulist

Tko je u ponedjeljak i utorak bez struje?

Dulist

Franković povodom Godine UNESCO-ve svjetske baštine poručuje: “Zaštita kulturnog naslijeđa nije samo obveza prema prošlosti, ona je i zavjet budućnosti”

Dulist