Zanimljivosti

Na današnji dan 1969. godine otvorena je dubrovačka žičara

Srdj Zicara 1
Na današnji dan, 19. srpnja 1969. godine, otvorena je dubrovačka žičara.
Negdje 1967./68., kako je zapisao Lukša Lucijanović u knjizi ‘Iz povijesti dubrovačkog turizma’, pišući kolumnu o utemeljitelju i dugogodišnjem direktoru Atlasa Veljku Kavurčiću, ovaj istaknuti turistički djelatnik i kolege došli su na ideju izgradnje žičare.
U to vrijeme Atlas počinje stvarati vlastitu bijelu flotu, obnavlja vozni park, razvija specijalizirane izletničke programe te gradi Žičaru na padinama Srđa. Na njezinom otvaranju bili su mnogi dubrovački turistički djelatnici i političari. Bila je prva i jedina žičara sagrađena na Jadranu u to vrijeme i godinama, sve do Domovinskog rata u kojem je u potpunosti uništena, bila je jedna od značajnijih atrakcija i simbola Dubrovnika, prenosi Sebastijan Vukosavić u Gradoplovu.

Obnovljena žičara puštena je u rad 10. srpnja 2010, na dan otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. Kapacitet stare žičare bio je 15 osoba, a Ploče i Srđ, na gornjoj postaji smještenoj na nadmorsku visinu od 405 metara, vožnjom koja traje oko 4 minute danas povezuju dvije kabine kapaciteta po 30 putnika.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Rođen poznati dirigent Baldo Podić

Dulist

LIONSI NA LASTOVU Poezijom do donacije za Dom zdravlja

Dulist

NOVA EU PRAVILA ZA PUTNIKE Standardizacija prtljage i ograničenje tekućina

Dulist