Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1912. Rođen jedan od prvih dubrovačkih kolorista Gabro Rajčević

gabro rajcevic

U Dobroti u Boki kotorskoj 5. lipnja davne 1912. rođen je umjetnik koji je ostavio značajan biljeg na dubrovačko i hrvatsko slikarstvo i umjetnost uopće. Gabro Rajčević kao 13-godišnjak se s obitelji 1925. godine seli u Dubrovnik. Prve je poduke ‘zanata’ dobio od znamenitog Koste Strajnića uz kojeg upoznaje Božidara Rašicu i Ivana Ettorea s kojima se druži i slika, pa njih trojica zajednički prijatelj, pjesnik i novinar Gino Storelli, naziva ‘tri pitura’. U suštini ovaj je trojac predvodio prvi naraštaj dubrovačkih kolorista.
Gabro je od malena bio svojeglav i nije se dao baš disciplinirati u prilog čemu svjedoči izbacivanje sa Umjetničke akademije u Zagrebu gdje je, na zagovor tadašnjeg rektora Ivana Meštrovića, primljen još kao maloljetnik. Vraća se u Grad gdje predano stvara, ali svoj kratki život provodi uvelike neshvaćen, nezadovoljan i u siromaštvu.
Rajčević je umro u 31. godini života od tuberkuloze 14. listopada 1943. Do zadnjeg daha, posvjedočili su naknadno njegovi suvremenici, nije ispustio kist iz ruke.
Jedna od gradskih ulica i to na Montovjerni nosi ime ovog velikog slikara.

Pročitajte još

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist