Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1870. U Cavtatu rođen Frano Supilo

frano supilo00

Znameniti hrvatski novinar, političar i publicist Frano Supilo rodio se 30. studenoga 1870. godine u Cavtatu. Još kao srednjoškolac sudjelovao je u prosvjedima protiv austrijske politike. Naime, pri posjetu austrijskog prijestolonasljednika Rudolfa Gradu 1885. godine Supilo ga je sa istomišljenicima izviždao i zbog toga je kažnjen zabranom školovanja u svim školama monarhije. Na koncu je završio poljodjelsku školu koja se nalazila u Gružu te se zaposlio kao putujući učitelj.

Pristupa Stranci prava te 1891. pokreće u Gradu politički tjednik ‘Crvena Hrvatska’, kasnije i ‘Novi list’ u Rijeci. Jedan je od autora Riječke rezolucije. Bio je suosnivač i vodeća ličnost Hrvatsko-srpske koalicije. 1914. emigrira u Englesku. Jedan je od osnivača Jugoslavenskog odbora iz kojeg je kasnije istupio. Do smrti od moždanog udara 25.rujna 1917. u Londonu, nastavlja diplomatsku borbu za oslobođenje i ravnopravno ujedinjenje južno­slavenskih zemalja.

Njegova urna 1927. godine prenesena je u Grad. I danas se nalazi u gradskoj vijećnici, a po Supilu je nazvana i ulica na Pločama.

Pročitajte još

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist