Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1810. Rođen veliki prirodoslovac Antun Drobac

antun drobac

Porijeklom iz Komaja u Konavlima 13. lipnja davne 1810. u Gradu je rođen ugledni prirodoslovac Antun Drobac koji je zaslužan i za osnivanje Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku 1872. godine. Naime, Gradu je donirao svoju veliku prirodoslovnu zbirku i tako postavio temelje muzeja.
Farmaciju je diplomirao u Padovi, nakon čega se vraća doma 1832. godine i preuzima vođenje ljekarne Male braće. Nakon nekog vremena kraj Sponze otvara vlastitu ljekarnu.
U mnogočemu je Drobac bio ‘pionir’. Pripravio je tako eter za prvu operaciju pod narkozom u Dubrovniku, koja je izvedena 1847. godine. 1867. je osmislio preventivne mjere koje su uspješno spriječile epidemiju kolere na našem području. Njemu također pripadaju velike zasluge za otkriće i praktičnu uporabu insekticidnoga djelovanja buhača.
Osim toga, Drobac je bio brodovlasnik koji je sve svoje brodove opskrbio brodskim apotekama. Njegova brodska ljekarnica čuva se i danas u dubrovačkom Pomorskom muzeju.
Svestrani Drobac je bio i jedan od prvih hrvatskih fotografa. Preminuo je u rodnom gradu 8. ožujka 1882. u 72. godini života.
Drobčeva bista koju je izradio kipar Ivan Rendić nakon njegove smrti postavljena je u Prirodoslovni muzej, a jedna od gradskih ulica nosi njegovo ime.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

POČINJE DJEČJI TJEDAN Dođite na radionice, susrete i aktivnosti

Dulist

Britanski Telegraph preporučuje jesen u Dubrovniku

Dulist

Petar Volarević – najspremniji policajac Hrvatske na prijemu kod načelnika Pavličevića

Dulist.hr