Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1714. Rođena sestra Ruđera Bošković, prva dubrovačka književnica

sponza arhiv00

Autorica prvog tiskanog djela žene u književnosti staroga Dubrovnik te prva hrvatska književnica kojoj je objavljeno djelo na hrvatskom jeziku i kojoj je knjiga objavljena za života rođena je 3. studenog 1714.

Anica Bošković sestra je znamenitog Ruđera Boškovića s kojim je bila vrlo bliska te su redovito razmjenjivali pisma od kojih je sačuvano 11 njezinih i 9 njegovih. U pismima Anica je bratu slala svoje pjesme.

Najpoznatije Aničino djelo, upravo to koje bilo prvo objavljeno u doba kad je i književnost bila rezervirana samo za muškarce, joj je djelo ‘Razgovor pastirski varhu porođenja Gospodinova jedne djevojčice Dubrovkinje’, poznato i pod naslovom ‘Ljubica’. Toliko je bilo traženo i čitano da je doživjelo čak 3 izdanja.

Djelima joj dominira kršćanska tematika, što je posljedica njena školovanja u samostanu. Anica se nije udavala, iako se nije zaredila živjela je gotovo redovničkim životom. Doživjela je duboku starost te je umrla, kao posljednji potomak Nikole i Pave Boškovića, u 90-toj godini života.

Knjigu o Anici Bošković napisala je znanstvenica Slavica Stojan, a objavljeno je u izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU Dubrovnik.

Pročitajte još

U kojoj je dobi najbolje dati mobitel djetetu?

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1980. Umro Ivo Labaš

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist