Aktualno

MUP-OVO UPOZORENJE ZBOG VRENJA MOŠTA Ne ulazite sami u vinski podrum!

berba grozdja

Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu. Stoga su iz Ministarstva unutarnjih poslova upozorili građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta, a zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.

– Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) – plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan. U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti – navode u upozorenju iz MUP-a.

Podrume stoga treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaji postaju sve duži, jer organizmu nedostaje kisika.

Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah, znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida te je podrum potrebno prozračiti.

Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja, odnosno prepoznavanja izlažućoj opasnosti.

Pročitajte još

OBJAVLJEN NATJEČAJ Tko će biti novi ravnatelj DV Župa dubrovačka?

Dulist

OD PONEDJELJKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

‘KAO DA SAM UŠAO NA PRIVATNI POSJED’ Na Coral Beachu se možete kupati samo ako iznajmite ležaljku od 75 eura?

Dulist