Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu. Stoga su iz Ministarstva unutarnjih poslova upozorili građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta, a zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.
– Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) – plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan. U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti – navode u upozorenju iz MUP-a.
Podrume stoga treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaji postaju sve duži, jer organizmu nedostaje kisika.
Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah, znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida te je podrum potrebno prozračiti.
Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja, odnosno prepoznavanja izlažućoj opasnosti.