Kultura

‘MOJE KONAVLE’ Otvorena izložba vrijednih fotografija koje je prikupila Katica Radić, otkriven i fotografski opus Vuka Klaića – Krtice

rupe izlozba konavle011

Izložba Dubrovačkih muzeja ‘Moje Konavle – Stare fotografije iz privatnih zbirki – Prikupila Katica Radić’ autorica Liljane Kovačić i Barbare Margaretić otvorena je ovog četvrtka navečer u žitnici ‘Rupe’. Na izložbi je prikazano preko 200 fotografija iz privatnih obiteljskih albuma iz Konavala, nastalih uglavnom od kasnoga 19. stoljeća do šezdesetih godina 20. stoljeća, a koje je po završetku Domovinskog rata prikupila gospođa Katica Radić. Najstarije i najvrjednije, osim onih atelijerskih, autorsko su djelo fotografa amatera Vuka Klaića – Krtice iz Popovića, čiji su djelomice dostupan fotografski opus Dubrovački muzeji ovog četvrtka prvi put predstavljene javnosti.

Kako su o izložbi za DuList istaknule autorice izložbe – arheologinja i povjesničarka umjetnosti Ljiljana Kovačić i etnologinja Barbara Margaretić, kustosice Dubrovačkih muzeja, riječ je o ‘stvarnim ljudima, ljudima koji su činili povijest’. Najveća vrijednost ove izložbe, naglasile su, leži upravo u ‘volji, želji i nesebičnoj motivaciji jedne osobe – čuvene liječnice, jedne od prvih, Katice Radić i njenoj želji da privatne zbirke skupi, posloži, umnoži i na taj način konavosku svakodnevicu očuva unutar jednog medija’.

Autorice izložbe podcrtale su kako je obiteljska kuća Radić u potpunosti izgorjela u Domovinskom ratu te kako izložba počinje upravo tim trenutkom koji je ključan za zbirku preslika koje je vrijedno skupljala nakon samog rata.

-Oduvijek, od malih nogu, pokazivala je interes za stare fotografije, moglo bi se reći kako su one bile Katičina strast. Osim njih, prikuplja i dan danas konavoske riječi, brižljivo notira, a ja prepisujem – rekla nam je gospođa Ljiljana – radi se o osobi širokih interesa, zaljubljenici u svoj kraj. Obitelj Radić se nikada nije dijelila pa se omiljena konavoska liječnica odgajala i rasla u okruženju koje je generacijama baštinilo tradicijsko bogatstvo. To ju je motiviralo za istra­živanje i proučavanje.

Brižljivo je čuvala priče iz djetinjstva, spremala ih u memoriju, jednostavno – otimala zaboravu. To i dan danas čini, te su naše sugovornice složne: ‘Gospođa Katica jedna je vrsta fantasta!’.

Inače, odabrane fotografije podijeljene su prema sadržaju i temama na obiteljske fotografije, tradicijski način odijevanja, običaje iz godišnjeg i životnog ciklusa, naobrazbu, društveni život, prometnu infrastrukturu, politička zbivanja te tradicijsku ruralnu arhitekturu. Osim fotografija, na izložbi je predstavljen i manji broj predmeta iz fundusa dubrovačkog Etnografskog, Pomorskog i Kulturno-povijesnog muzeja te predmeti iz ostavštine prvoga konavoskoga fotoamatera Vuka Klaića – Krtice iz Popovića koje čuvaju njegovi nasljednici obitelj Iva Klaića – Vlaškova.

Likovni postav također potpisuju autorice izložbe kustosice Liljana Kovačić i Barbara Margaretić, a za sve posjetitelje ostaje otvorena do 28. veljače 2022.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist