Kocka tamne čokolade na dan, bogata fosforom, magnezijem i željezom, pomaže u snižavanju krvnog tlaka i povoljno djeluje na zdravlje srca i raspoloženje.
Tamna čokolada može ima snažno djelovanje na smanjenje apetita i stvaranje osjećaja sitosti. No, ako pazite na svoju vitku liniju zbog velikih količina masti i energije ona može biti i prijetnja.
Činenica je da ova poslastica sadrži i nepovoljne zasićene masti, no od svih zasićenih masti najzastupljenija je zasićena stearinska masna kiselina koja najmanje pridonosi porastu razine kolesterola. To je i razlog zašto je čokolada u krutom stanju na sobnoj temperaturi, a u toplini usta se topi oslobađajući čudesnu aromu.
Iako sadrži visoke udjele masti, čokolada ima povoljan profil masnih kiselina. Naime, trećinu masti čini oleinska kiselina koju nalazimo i u maslinovom ulju te joj se pripisuju brojni povoljni učinci.
Čokolada sadrži i cijeli niz vitamina B skupine, vitamin E i beta karoten te se zbog toga koristi u medicinske svrhe kao terapija kod pothranjanjenih bolesnika i kod probavnih smetnji te za stimulaciju živčanog sustava apatičnih, iscrpljenih i slabih bolesnika.