Županija

Mljećani: ‘Nedostaje nam vrtić, veterinarska ambulanta, javni bilježnik, kino i još mnogo toga!’

np mljet 8
Mljet

Udruga Mljetske koze dostavila nam je priopćenje o rezultatima ispitivanja stanovništva otoka Mljeta u kojemu je cilj ustanoviti potrebe stanovništva otoka Mljeta, kako bi se mogli organizirati potrebni sadržaji i poboljšati kvaliteta života navedenih stanovnika. Ispitivanje je rađeno anketom ‘Pitaj me što želim!’.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Stanovnicima otoka Mljeta nedostaju dječji vrtić, veterinarska ambulanta i ljekarna, beauty centar, poljoapoteka i željezarija, muzej otoka Mljeta, radionice, javni bilježnik, kino, popravljaonica. Ispitani stanovnici izrazili su i potrebu za staračkim domom, mesnicom i tržnicom. 

mljet graf
Zbog manjka spomenutih sadržaja 94,4 posto ispitanih Mljećana putuje na kopno i to najčešće radi obavljanja kupnje, zdravstvenih usluga, kulturno-umjetničkih događanja i popravka kućanskih aparata. Osnovnoškolska djeca, pak, smatraju kako su Mljetu potrebni kino, teretana, borilački sportovi, javni bazen, nogomet, frizerski salon, škola stranih jezika i dječji (kulturno-zabavni) dom.
mljet graf 1

Pokazali su to rezultati ankete koju je provela udruga Mljetske koze na uzorku od 103 osobe (72 odrasle osobe i 31 dijete). Anketiranje stanovništva ‘Pitaj me što želim!’ je provedeno uz potporu CERANEO – Centra za razvoj neprofitnih organizacija kao dio projekta ‘Zaštita vrijednosti i temeljnih prava EU kroz sudjelovanje javnosti i pomoć civilnom društvu u Srednjoj Europi – PROTEUS’, a kojega sufinancira Europska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) kroz program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) Europske unije.

Najveći dio ispitanih, gotovo 50 posto, život na otoku smatra zadovoljavajućim i osrednje zadovoljavajućim dok je uglavnom i apsolutno nezadovoljno 29,1 posto ispitanih. No više od polovice ispitanih Mljećana nezadovoljno je ponudom sadržaja za slobodno vrijeme.

mljet graf 2

Djeca su zadovoljna društvenim životom na otoku: zadovoljavajućim ga je ocjenilo 33,3 posto djece, osrednje zadovoljavajućim 23,3 posto, itekako zadovoljavajućim 20 posto. Da priroda najzelenijeg otoka ispunjava njegove stanovnike pokazao je i podatak da čak 70,8 posto Mljećana najčešće vrijeme provodi šetnjom u prirodi. Slobodno vrijeme, također, koriste za gledanje filmova i serija, provodeći vrijeme na internetu, čitanjem, putovanjima, kulinarstvom, na društvenim okupljanjima, u ribolovu, planinarenjem i igrajući i društvene igre. Mali Mljećani slobodno vrijeme najradije provode na internetu, nogometu, igrajući društvene igre, gledajući filmove i serije te u šetnji prirodom. Anketa ‘Pitaj me što želim!’ imala je za cilj ustanoviti potrebe otočkog stanovništva, a kako bi se mogli organizirati potrebni sadržaji i poboljšati kvaliteta života stanovnika otoka Mljeta. Stoga je rezultate ispitivanja udruga Mljetske koze uputila je javnim dionicima – Općini Mljet, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, OŠ Mljet i Dubrovačkoj biskupiji – koji mogu utjecati na poboljšanje uvjeta života na otoku Mljetu. 

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist