DuList IN

VIDEO Mladi Dubrovčani napravili kreativnu dekoraciju od papira koja krije ljubav prema Gradu

lujo dekoracija 2

Društvene mreže postale su pravo vrelo kreativnih i inspi­rativnih ideja. Jedan takav divan primjer pronašli smo na profilu rođene Dubrovkinje Irene Lujo koja već neko vrijeme živi i djeluje u inozemstvu. Naime, njoj i njenom suprugu, želja je bila dekorirati veliku zidnu površinu u dnevnom boravku. Odlučili su napra­viti uradak od papira, u obliku Hrvat­ske na kojem je istaknut njihov rodni grad Dubrovnik.
— Na razvoju ideje i izradi smo sudje­lovali suprug i ja. Kako dijelimo ljubav prema arhitekturi, inicijalna ideja je uključivala uokvirene fotografije s arhitektonskim i geometrijskim moti­vima. Usprkos mnoštvu atraktivnih dostupnih proizvoda i motiva, naša potraga nas je dovela do saznanja, da želimo dekoraciju koja bi nam ponudila nešto ‘naše’ i originalno s dubljim značenjem. Stoga smo se odlučili na kreativniji pristup i vlastitu izradu zidne dekoracije – naglasila je Lujo.

lujo dekoracija 3

Radi se, kako opisuje, o ručnom uratku koji se sastoji od više papirnatih eleme­nata modeliranih u obliku tetraedra i povezanih u jednu cjelinu. Inspiraciju u odabiru i načinu obrade materijala pronašli su u Origamiju, tradicional­noj japanskoj vještini izrade modela od papira. Kao ojačanje podloge, koja u svom najširem dijelu mjeri i do 90 centimetara, korišten je karton. Uku­pna dimenzija zidnog uratka s okvirom iznosi 145×115 centimetara. Odabirom navedenih laganih materijala pojedno­stavljen je i sam način aplikacije na zid. ­

lujo dekoracija 1

Druge zanimljive ideje
Oduvijek su, kako navodi, gajili zani­maciju za kreativne ideje i radove povezane uz likovni izričaj i modeli­ranje te su ponosni na svoje prvo isku­stvo izrade jednog ovakvog kreativnog rada. Ovo im je inače prvi projekt ovakvog tipa te je rad, kako kaže, tekao postupno.

— Tijekom izrade smo kontinuirano osmišljavali te prilagođavali određene detalje izvedbe. Za krajnji rezultat i aplikaciju na zid, bilo nam je potrebno nekoliko lijepih blagdanskih dana, uz naravno i nezaobilazno prisustvo tre­nutaka inspiracije – rekla je Lujo.

lujo dekoracija 5
Svoj su rad odlučili podijeliti na društvenim mrežama.
— Objave na društvenim mrežama koristim kako bih podijelila neke lijepe ili u tom trenutku meni zna­čajne i drage događaje, ali i kako bi s drugim ljudima podijelila pozitivne misli i ideje. Stoga sam se odlučila i na objavu navedenog rada. Krenuli smo prvo od namjere da naš dom dekori­ramo, ali smo otvoreni i za daljnji rad i razvoj ideje. U posljednje vrijeme su nam se također otvorile još i neke druge zanimljive zamisli takvog tipa te se veselimo svim novim potenci­jalnim izazovima i kreativnim trenu­cima – istaknula je Lujo i dodala da su dobili povratne komentare koji su bili izrazito pozitivni, što ih uistinu veseli.

Članak objavljen u tiskanom izdanju DuLista 13. siječnja 2021.

Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još

Paul Oakenfold stigao je u Dubrovnik!

Dulist

IZAŠAO JE TRAILER Pogledajte kako su Kupari i Trsteno izgledali u filma ‘Lee’

Dulist

Pogledajte bogat glazbeni program ovog vikenda!

Dulist