Aktualno

MISNO SLAVLJE U MOKOŠICI ‘Neka nam svjetlost Kandelore bude svjetlost u našim životima’

20240202 100145 1

Na Kandeloru, svetkovinu Prikazanja Gospodinova održana je misa u župnoj crkvi Presvetoga Spasitelja u Mokošici u 10 sati.

Misu je predvodio župnik don Mario Karatović s don Ivom Žečevićem koji je bivši župnik Nove Mokošice, a sada župnik sv. Ane iz Rudeša u Zagrebu. Svetkovinu su uveličala i upotpunila djeca iz dječjih vrtića Pčelica i Sunce koji su s odgojiteljicama stigli u tradicionalnim konavoskim nošnjama.

Župnik Karatović je u svojoj propovijedi istaknuo kako nas svi blagdani, pa tako i Kandelora, moraju potaknuti na produbljivanje vlastite vjere. Dotaknuo se i sakramenta krštenja te podsjetio na zanimljivosti kako je u ono vrijeme žena smjela ući u hram tek 40 dana nakon poroda. Kandelora nam, naglašava župnik, želi produbiti smisao našeg krštenja te da time postajemo djeca Božja. Zanimljivo je da je Blažena Djevica Marija, iako je imala sina kao Dijete Božje, također malog Isusa htjela prikazati u hramu.

U propovijedi se obratio odgojiteljicama u vjeri iz dječjeg vrtića Mala kuća, inače organizatoricama programa Ususret Festi sv. Vlaha koji se posljednja četiri dana održavao u župnim prostorima Mokošice. U obraćanju ih je pohvalio kako dovode djecu u hram Božiji na Kandeloru te da potvrđuju odgoj koji je potreban djeci i da će im se na ovaj način ukazati da ne smiju zaboraviti da su djeca Božja.

– Neka nam svjetlost Kandelore bude svjetlost u našim životima koje ćemo jedno drugima donositi i neka nam Djevica Marija bude uzor kao vrsna odgojiteljica vjere koja je uvijek imala pouzdanja u Boga – zaključio je Karatović svoju propovijed.

Po završetku misnog slavlja, blagoslova i grličanja, ispred župne crkve uz lijepo vrijeme je uslijedio nastup vrtićke djece koji su uz zvukove lijerice otplesali prikladne tradicionalne konavoske plesove.

Foto: Ivan Jadrušić/Župa Mokošica

 

Pročitajte još

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist