Vrijeme Uskrsa se bliži, a inspiracije za blagdansku trpezu svuda su oko nas. S poznatim tradicionalnim namirnicama može se napraviti mnogo, a kriju u pozadini nutritivno obilje koje uz umjerenost potpuno potpisuju načela pravilne balansirane prehrane.
Kuhana šunka i jaja, domaći kruhovi i pinca te mladi luk, rotkvica i hren sinonimi su uskršnjeg jutra i osmijeha oko stolova dok se dječica razmjenjuju i tuckaju pisanicama ‘glavu o’ glavu’. Iz aspekta nutricionizma, kao i za sve blagdane, uvijek volim reći isto što se tiče prehrane – ‘to su blagi dani’ i valja našem hranjenju pristupiti upravo tako.
Pripremila: Mirna Sarić
Stavite fokus na povrće i izvore proteina te se sjetite načela umjerenosti. Zašarenite svoje pjate povrćem – šparogama, kapulicom, rotkvicama, hrenom, mrkvom, graškom, a onda dodajte izvore proteina – kuhanu šunku, jaja, svježe mlade sireve, a potom ostale nutritivno bogate namirnice Uskrsa i slažite pjate po već dobro naučenim načelima organizacije tanjura.
Nastojte pripaziti s količinom unešenih suhomesnatih proizvoda, alkohola, mesnih pečenja te soli, posebno populacija s kardiovaskularnim oboljenjima (krvni tlak, ateroskleroza, hiperlipidemije) te osobe s prekomjernom tjelesnom masom kako ne biste dodatno ‘dolijevali ulje na vatru’, a fokus stavite na kvalitetu prehrane, umjerenost u jelu i piću te obaveznu tjelesnu aktivnost poput šetnji na burovitom suncu.
Ostatke od uskršnje šunke pretvorite u pogaču, izljevanku ili muffine, a kuhana jaja napunite i dodajte im nove arome. Uskršnja šunka omiljeni je sastojak tradicijskih recepata, a najčešće je stavljamo u kruh ili pak narezujemo na ovale. Nerijetko zaostaje i po frižiderima i valjalo bi ju iskoristiti u nekim drugim jelima. No, što ako možemo mijenjati formu tradicionalnih namirnica koje jedemo i ukomponirati ih u zanimljiva jela?Donosim vam dvije ričete koje u sebi sadrže tradicijske uskršnje namirnice, a oku i nepcu su ugodni i zanimljivi. Potvrdili degustatori!
Poruka za kraj glasi – uživajmo prvenstveno u hrani, okusima i zajedništvu oko stolova, a brojanju kalorija i opterećenosti ovih dana nema mjesta. Put ka zdravoj i održivoj prehrani je maratonska utrka koju svakodnevno trčite, i nemate straha ako unutar te utrke, imate rutu koja sugerira predah kao što je blagdan.
Predahnite, udahnite, zahvalite i obojajte tanjure te sutradan povratak u utrku i laganim tempom nastavite dalje.
Šarena punjena jaja
Sastojci:
kuhana jaja – 5 do 7 kom
sok od cikle (ukiseljene) – 500 ml (1 veća tegla)
naribani svježi hren – 2 male žlice
svježi sir s vrhnjem – 400 g
senf – 1 velika žlica
kuhana šunka (na kockice) – 150 g
vlasac, sol, papar – po želji
jogurt tekući (za razrijediti teksturu, po želji)
Priprema:
Skuhajte jaja, a potom ih ohladite dobro, barem 1 sat kako bi se dobro gulila.
Ljusku uklonite i kuhana cijela jaja ubacite u lončić (staklenku) sa sokom od cikle (kupovnim ili od kisele cikle). Ostavite jaja u obojenoj vodi barem 4 do 5 sati, najbolje preko noći, a ujutro ih procijedite, posušite te presijecite na pola s čistim nožem.
Uklonite žumanjke i izgratajte ih na ribež u jednu posudu, a potom u istu posudu dodajte – svježi sir s vrhnjem, začine, naribani hren, kockice šunke te po želji i malo jogurta za bolju mazivost. Sve zajedno promiješajte žlicom. Dobiveni nadjev ubacite u dresir vrećice i punite jaja.
Uskršnji kukuruzni kruh sa šunkom, kapulicom i feta sirom
Sastojci:
2 jaja
150 g oštrog brašna
200 g kukuruznog brašna
150 g svježeg sira
100 ml jogurta tekućeg
100 ml maslinovog ulja
1 prašak za pecivo
200 g feta sira
300 g kuhane šunke
2 kom mladog luka
začini: sol, papar, dalmatinski, vlasac
Priprema:
U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – mješavinu brašna, začine i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – jaja, sir, jogurt te maslinovo ulje. Polako dodavajte suhe sastojke mokrim i dobijte gustu smjesu, a potom ubacite šunku, feta sir i kapulicu i umiješajte. Dobivenu smjesu izlijte u kalup za torte – promjera 18–20 cm te pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C, 40-ak minuta. Pogača je gotova, kada kroz ubod čačkalice ništa ne zaostaje na njoj.