DuList INUrednički izbor

Mirnin šareni Uskrs na pjatu. Donosi vam dvije slasne ričete!

mirna saric001

Vrijeme Uskrsa se bliži, a inspira­cije za blagdansku trpezu svuda su oko nas. S poznatim tradicionalnim namir­nicama može se napraviti mnogo, a kriju u pozadini nutritivno obilje koje uz umjerenost potpuno potpisuju načela pravilne balansirane prehrane.

Kuhana šunka i jaja, domaći kruhovi i pinca te mladi luk, rotkvica i hren sino­nimi su uskršnjeg jutra i osmijeha oko stolova dok se dječica razmjenjuju i tuckaju pisanicama ‘glavu o’ glavu’. Iz aspekta nutricionizma, kao i za sve blagdane, uvijek volim reći isto što se tiče prehrane – ‘to su blagi dani’ i valja našem hranjenju pristupiti upravo tako.

Pripremila: Mirna Sarić

Stavite fokus na povrće i izvore pro­teina te se sjetite načela umjerenosti. Zašarenite svoje pjate povrćem – šparo­gama, kapulicom, rotkvicama, hrenom, mrkvom, graškom, a onda dodajte izvore proteina – kuhanu šunku, jaja, svježe mlade sireve, a potom ostale nutritivno bogate namirnice Uskrsa i slažite pjate po već dobro naučenim načelima organizacije tanjura.

mirna saric uskrs 2

Nastojte pripaziti s količinom unešenih suho­mesnatih proizvoda, alkohola, mesnih pečenja te soli, posebno populacija s kardiovaskularnim oboljenjima (krvni tlak, ateroskleroza, hiperlipidemije) te osobe s prekomjernom tjelesnom masom kako ne biste dodatno ‘doli­jevali ulje na vatru’, a fokus stavite na kvalitetu prehrane, umjerenost u jelu i piću te obaveznu tjelesnu aktivnost poput šetnji na burovitom suncu.

Ostatke od uskršnje šunke pretvo­rite u pogaču, izljevanku ili muffine, a kuhana jaja napunite i dodajte im nove arome. Uskršnja šunka omiljeni je sastojak tradicijskih recepata, a naj­češće je stavljamo u kruh ili pak nare­zujemo na ovale. Nerijetko zaostaje i po frižiderima i valjalo bi ju iskori­stiti u nekim drugim jelima. No, što ako možemo mijenjati formu tradi­cionalnih namirnica koje jedemo i ukomponirati ih u zanimljiva jela?Donosim vam dvije ričete koje u sebi sadrže tradicij­ske uskršnje namirnice, a oku i nepcu su ugodni i zanimljivi. Potvrdili degustatori!

Poruka za kraj glasi – uživajmo prven­stveno u hrani, okusima i zajedništvu oko stolova, a brojanju kalorija i optereće­nosti ovih dana nema mjesta. Put ka zdravoj i odr­živoj pre­hrani je maraton­ska utrka koju sva­kodnevno trčite, i nemate straha ako unutar te utrke, imate rutu koja sugerira predah kao što je blagdan.

Predahnite, udahnite, zahva­lite i obojajte tanjure te sutradan povratak u utrku i laganim tem­pom nastavite dalje.

Šarena punjena jaja

mirna saric uskrs 1

Sastojci:
kuhana jaja – 5 do 7 kom
sok od cikle (ukiseljene) – 500 ml (1 veća tegla)
naribani svježi hren – 2 male žlice
svježi sir s vrhnjem – 400 g
senf – 1 velika žlica
kuhana šunka (na kockice) – 150 g
vlasac, sol, papar – po želji
jogurt tekući (za razrijediti tek­sturu, po želji)

Priprema:
Skuhajte jaja, a potom ih ohladite dobro, barem 1 sat kako bi se dobro gulila.

Ljusku uklonite i kuhana cijela jaja ubacite u lončić (staklenku) sa sokom od cikle (kupovnim ili od kisele cikle). Ostavite jaja u obojenoj vodi barem 4 do 5 sati, najbolje preko noći, a ujutro ih procijedite, posušite te presijecite na pola s čistim nožem.

Uklonite žumanjke i izgratajte ih na ribež u jednu posudu, a potom u istu posudu dodajte – svježi sir s vrhnjem, začine, naribani hren, kockice šunke te po želji i malo jogurta za bolju mazivost. Sve zajedno promiješajte žlicom. Dobi­veni nadjev ubacite u dresir vrećice i punite jaja.

 

Uskršnji kukuruzni kruh sa šunkom, kapulicom i feta sirom

mirna saric uskrs 3

Sastojci:
2 jaja
150 g oštrog brašna
200 g kukuruznog brašna
150 g svježeg sira
100 ml jogurta tekućeg
100 ml maslinovog ulja
1 prašak za pecivo
200 g feta sira
300 g kuhane šunke
2 kom mladog luka
začini: sol, papar, dalmatinski, vlasac

Priprema:
U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – mješa­vinu brašna, začine i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – jaja, sir, jogurt te masli­novo ulje. Polako dodavajte suhe sastojke mokrim i dobijte gustu smjesu, a potom ubacite šunku, feta sir i kapulicu i umiješajte. Dobivenu smjesu izlijte u kalup za torte – promjera 18–20 cm te pecite u zagrija­noj pećnici na 180°C, 40-ak minuta. Pogača je gotova, kada kroz ubod čačkalice ništa ne zaostaje na njoj.

Pročitajte još

Paul Oakenfold stigao je u Dubrovnik!

Dulist

IZAŠAO JE TRAILER Pogledajte kako su Kupari i Trsteno izgledali u filma ‘Lee’

Dulist

Pogledajte bogat glazbeni program ovog vikenda!

Dulist