Politika

Ministarstvo: Politiziranje spomen ploče i najavljeno uklanjanje ne smije obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori

Morinj Spomen ploca 9

Nedavni događaji politiziranja spomen-ploče i najavljivanja njenog uklanjanja, na mjestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori, koja je otkrivena u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva obrane Crne Gore 10. listopada 2022., ne smije obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori – ističu u priopćenju iz Ministarstva vanjskih i unutarnjih poslova.

Kako navode, dvojica do jučer ministara Crne Gore Ranko Krivokapić i Raško Konjević ‘argumentirali su ispunjenje svih zakonskih uvjeta za postavljanje ploče, pravno i vrijednosno’.

-Ovaj čin samo je nastavak komemoriranja kada su prošle godine ministar Grlić Radman i tadašnji crnogorski ministar Radulović zajednički obilježili trideset godina od uspostave zloglasnog logora u Morinju. Pozdravljamo ovogodišnju inicijativu i realizaciju postavljanja spomen-ploče, koja je veliki korak za jačanje dobrosusjedskih odnosa i gradnju mostova prijateljstva, te suočavanje s prošlošću. To je ujedno civilizacijski čin i kulturološka gesta, ispravni put prema europskoj obitelji kojoj Crna Gora i pripada. Sukladno univerzalnim vrijednostima, ovo je nedvojbeno jasan putokaz Crne Gore za snaženje europske perspektive, kao i primjene europskih vrijednosti i načela međunarodnih konvencija. Jednako tako, to je važan čin priznanja zločina počinjenih nad hrvatskim narodom u ime agresora – kazali su.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović odlučio je podnijeti ostavku na dužnost ministra i ne biti članom tehničke Vlade Crne Gore, ističući kako su čast i pijetet prema žrtvama ratne agresije važniji od svih privilegija, zaključuju.

Pročitajte još

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

Vlada je uoči izbora bila široke ruke, rastrošnost je došla na naplatu

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist