Hrvatska

Ministarstvo izdalo nove preporuke za ocjenjivanje u mješovitom modelu nastave

erasmus skola29

Budući da od 11. svibnja kreće novi model nastave, s obzirom da će se dio učenika nižih razreda osnovnih škola vratiti u školske klupe, Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je preporuke za organizaciju rada u razrednoj nastavi i upute za vrednovanje i ocjenjivanje u mješovitom modelu nastave. Mješovitim modelom nastave smatra se nastava u kojoj se kombinira nastava posredstvom informacijsko-komunikacijskih tehnologija i nastava uživo u učionici, a svi učenici imaju neke elemente nastave na daljinu.
-U trenutku kad se obnavljaju gospodarske aktivnosti očekuje se da će roditelji početi raditi izvan kuće pa je u skladu s time potrebno uspostavljati određene funkcije odgojno-obrazovnog sustava. Omogućiti djeci i učenicima povratak u dječje vrtiće i škole, i time im omogućiti nastavak uobičajenog obrazovnog procesa, također je jedan vid oporavljanja situacije u kojoj smo se našli. Dodatno, za učenike je korisno da se vrate u školu, ako je to epidemiološki prihvatljivo, zato što je kvalitetu nastave lakše osigurati u školama, a i socijalizacija je važan aspekt učenikova odgoja i obrazovanja. I dalje je najvažniji cilj briga o cjelovitom razvoju i dobrobiti djeteta – navodi se u preporukama. Treba spomenuti kako će rad u školama biti ograničen na skupine od po 10 osoba.
Kad je riječ o vrednovanju i ocjenjivanju, navodi se kako vrednovanje u razrednoj nastavi u mješovitom modelu nastave, kao i u nastavi na daljinu, treba biti usmjereno vrednovanju kao učenje i za učenje (formativnom vrednovanju) i davanju povratnih informacija učenicima koje ih ohrabruju i potiču na istraživanje i učenje, ocjenjivanje je, pritom, u drugom planu. Zaključna ocjena na kraju nastavne godine temelji se na ocjenama koje su učenici dobili tijekom cijele nastavne godine, uključujući i nastavu na daljinu, odnosno nastavu koja se izvodi u mješovitom modelu. Sve detalje možete pročitati ovdje.
Ina,e kako se navodi u ovom dokumentu, u razrednoj nastavi u Hrvatsko imamo ukupno 9 903 razredna odjela. U prosjeku je 13,5 učenika po razrednom odjelu, a u školi je u prosjeku 11 razrednih odjela razredne nastave. Prosječna škola ima 3 razredna odjela po godištu.

Pročitajte još

MORH RAZRIJEŠIO DILEMU Srbi i ostali s dvojnim državljanstvom oslobađaju se obveze služenja vojnog roka ako…

Ivana Mijić Vulinović

‘PINNA NOBILIS’ Pronađeno je pet juvenilnih jedinki plemenite periske

Dulist

Osobe s invaliditetom još uvijek čekaju na rješenja o inkluzivnom dodatku, osam mjeseci nakon stupanja Zakona na snagu

Dulist