Aktualno

Ministar Dabro o rješenju za poljoprivredu: ‘Smanjenje troškova proizvodnje jedini je put do nižih cijena’

josip dabro

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro za N1 televiziju osvrnuo se o stanju u poljoprivredi i aktualnoj političkoj situaciji. Dabro je upozorio na velike razlike u cijeni između domaće i uvozne hrane, kao i na kvalitetu proizvoda koji se nalaze na policama supermarketa.

– Razlika između uvozne hrane i domaće proizvodnje je ogromna, kako u cijeni tako i u kvaliteti. Moja obitelj nastoji izbjeći kupnju uvozne hrane jer imamo vlastiti vrt u Slavoniji-  rekao je Dabro.

Dabro je dodao kako Ministarstvo poljoprivrede samo ne može kontrolirati cijene te da su u procesu uključene brojne institucije. Također, istaknuo je važnost udruživanja proizvođača za smanjenje troškova proizvodnje, navevši primjer visokih cijena lubenica ljetos.

– Ministarstvo je samo jedan od dionika u ovom procesu. Postoji niz faktora koji utječu na cijene – od Državnog inspektorata do proizvođača i prerađivačke industrije. Na tržištu vladaju pravila igre koja ne možemo u potpunosti kontrolirati. Naši poljoprivrednici često djeluju individualno, a udruživanje kroz zadruge ili klastere ključno je za smanjenje troškova proizvodnje i povećanje konkurentnosti – objašnjava ministar.

Banner 300x250 DU 1

Na kraju razgovora, Dabro se osvrnuo na budućnost poljoprivrede u Hrvatskoj, istaknuvši potrebu za ulaganjima u infrastrukturu poput hladnjača kako bi se osigurala bolja prodaja i skladištenje domaćih proizvoda.

– Kada stvorimo prave uvjete, naši proizvođači neće morati prodavati proizvode odmah, nego će ih moći čuvati i plasirati po povoljnijim uvjetima- zaključio je.

Foto: Facebook/Josip Dabro

Pročitajte još

Dubrovnik bilježi porast nautičkog turizma, 6% više dolazaka u rujnu

Dulist

Belupo najavio nestašicu lijeka, pacijenti bez terapije do ožujka 2025.

Dulist

Microsoft održao edukativnu radionicu za učenike dubrovačkih srednjih škola na Lokrumu

Dulist