Hrvatska

MIJENJAJU SE PRAVILA Nema više ‘pušenja megabajta’ gdje vam se prohtije

e cigarete cigatera elektronicka cigareta wikipedia

Vlada je jučer poslala u proceduru Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda.

Izjednačavanje cigareta

Kako bi se Hrvatska uskladila s europskom direktivom kojom se zahtijeva smanjivanje promidžbe pušenja i podizanje svijesti o štetnosti, uveli su novosti u propise, prenosi Index.hr.

Tako su sada izjednačili obične cigarete s elektronskima. Ubuduće, u svim javnim prostorima u kojima je inače zabranjeno pušenje, neće biti dopušteno ni korištenje elektronskih cigareta.

Također, to se odnosi i na ljude koji se pojavljuju na televiziji i na fotografijama u medijima. Osim ako je riječ o umjetničkom djelu, cigarete se više neće smjeti prikazivati u medijima.

Novost za ugostitelje

Osim toga, uvedena je nova odredba za ugostitelje. U kafićima u kojim je dopušteno pušenje, odsad će morati biti postavljen ekran na kojemu će, ako se pokvari ventilacija, pisati: “Zabranjeno pušenje zbog kvara na ventilacijskom uređaju”.

Zabranjene “light” oznake

Svako pakiranje cigareta će morati imati fotografije koje prikazuju štetne posljedice pušenja i natpise “Pušenje ubija” i “Duhanski dim sadrži više od 70 tvari koje uzrokuju rak”.

U prijedlogu koji će stići pred zastupnike, na svakoj kutiji će se nalaziti telefonski broj za pomoć u odvikavanju od pušenja. Broj telefona je 0800 7999, a riječ je o broju Ministarstva zdravstva na koji se građani mogu obratiti u slučaju da im je potrebna pomoć sa zdravstvenom skrbi.

Uz to, bit će zabranjena prodaja cigareta s oznakama koje ukazuju kako je neka vrsta cigareta manje štetna od druge.

To znači da više neće biti smjeti oznaka “light”, ultra light” i slično, kao ni aromatiziranih cigareta. To je također jedan od zahtjeva Europskog parlamenta.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist