Politika

Mijenja se Statut u Vukovaru?

karamarko

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je danas da će većina u vukovarskome Gradskom vijeću idućih dana pokrenuti izmjene gradskog statuta kako bi se Vukovar proglasio mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata.

Mi ćemo narednih dana krenuti u proces promjene gradskog statuta', rekao je Karamarko u emisiji Oporbeni zarez Hrvatskog radija te dodao kako vjeruje da će se to dogoditi u sljedećih tjedan dana.
 
Po njemu, dvojezični natpisi u Vukovaru u ovom trenutku nisu dobri te da bi Vukovar trebalo proglasiti mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata.
Na najavu inicijative predsjednika RH Ive Josipovića koja bi trebala riješiti krizu u Vukovaru, kazao je da ne zna o čemu je riječ te da očekuje skorašnji susret s Josipovićem.

Odbacio je tumačenja da je HDZ politički pokrovitelj Stožera za obranu Vukovara. 'To je podcjenjivanje građana Vukovara, koji imaju svoj ponos, svoju glavu i svoju inicijativu', rekao je Karamarko, a također je odbacio i tvrdnje vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe da događanjem oko ćiriličnih natpisa HDZ želi isprovocirati nove izbore za gradonačelnika, poručivši kako će HDZ 'doći na vlast na 10 drugih načina' te da mu 'ne pada na pamet vlast osvajati na toj temi', piše tportal.hr.

Na primjedbu da je dvojezične natpise predvidio i gradski statut koji je 2009. donijela HDZ-ova većina u Gradskom vijeću, uz potporu HSP AS i SDSS-a, Karamarko je ponovio kako ne zna koji su bili motivi tadašnje većine u vukovarskom gradskom vijeću, da 'ne želi razmišljati glavom svojih prethodnika' te da je HDZ danas drugačiji od tadašnjega.

Vladu je pozvao da povuče odluku o dvojezičnosti u Vukovaru i ukloni ploče na ćiriličnom i latiničnom pismu sa zgrada državnih institucija u tom gradu.
Činjenicu da su dvojezični natpisi postavljeni u Udbini, u kojoj je na vlasti HDZ, komentirao je riječima, 'ne možemo uspoređivati bilo koji grad u Hrvatskoj s Vukovarom, koji je uz velike žrtve obranio Hrvatsku'.

Pročitajte još

NIKA SILIĆ MAROEVIĆ Kolaps Grada Korčule HDZ je mogao spriječiti prije 2018.

Dulist

ANDRIJA FABRIS Pozivam gradonačelnicu da cijeli spis odnese u DORH i zaštiti građane Korčule!

Dulist

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist