Zanimljivosti

Međunarodni dan poroda kod kuće

prva beba001

U četvrtak  6. lipnja 2013. ,u zemljama diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj, obilježava se Međunarodni dan poroda kod kuće.

Inicijativa za obilježavanje Međunarodnog dana poroda kod kuće krenula je prije tri godine iz Slovenije, i od tada se raširila na sve kontinente, te se 6. lipnja majke koje su rodile kod kuće, one koje planiraju roditi kod kuće i njihove obitelji sastaju radi razmjene iskustva i potpore.
Ovaj dan je važan kao podsjetnik da zdrava rodilja ima pravo izabrati gdje će i kako roditi svoje dijete, da je u tim trenutcima važna potpora bliskih osoba, te brižna primaljska skrb, koja je zadnjih godina kod nas nepravedno zapostavljena.

Nemoguć porod kod kuće

Posebice je bitno na to podsjetiti nadležne u zdravstvenim sustavima zemalja istočne Europe, gdje je porod uz stručnu skrb nemoguć izvan zdravstvene ustanove. Štoviše, u većini zemalja istočne Europe, kao i u Hrvatskoj, porođaj se može odvijati samo u bolničkom okruženju  jer ne postoji mogućnost poroda uz samostalnu primalju u kući za porode niti postoje odvojeni primaljski odjeli pri rodilištima, što je uobičajena praksa desetljećima u zemljama zapadne Europe.

Ovo direktno krši presudu Europskog suda za ljudska prava iz 2010. godine u slučaju Ternovszky protiv Mađarske, gdje je sud nedvojbeno presudio da žene u Europi imaju temeljno ljudsko pravo birati okolnosti porođaja svoje djece, uključujući mjesto i vrstu skrbi.
-Ugledna znanstvena skupina "Cochrane Collaboration", koja ima i hrvatski ogranak, je napravila pregled studija koji dokazuje prednosti skrbi samostalne primalje u sklopu rodilišta ili izvan rodilišta. Primaljska skrb uz rodilju rezultira znatno smanjenim brojem medicinskih intervencija u porodu-, ističe  Daniela Drandić, voditeljica programa Trudnoća i porod u udruzi Roda.

-Uz to, dokazano je iz prakse zapadnih zemalja da je porod uz samostalnu primalju daleko jeftiniji za zdravstveni sustav, uz iste, dobre ishode porođaja za majku i dijete. S razlogom se onda pitamo zašto u Hrvatskoj to nije moguće- napominje Drandić.

Navodeći aktualne primjere iz Hrvatske, Drandić podsjeća da žene kod nas zapravo nemaju mogućnost odabira gdje će rađati i uz čiju skrb.
-U europskim zemljama ima nekoliko ponuđenih opcija za mjesto i način poroda, gdje je na jednom kraju "lepeze ponude" klasični bolnički porođaj u rodilištu, svakako nužan za dio poroda, a na drugom kraju onaj intimniji, porod kod kuće.  Između njih su različite opcije poroda u odjelima rodilišta, te kućama za porode, uz primaljsku skrb i samo po potrebi liječničku.  Kod nas postoji samo jedna opcija – bolnički, rutinski porod za sve – kaže ona

Žene koje kod nas žele roditi izvan rodilišta prepuštene su same sebi. Uz njih često budu primalje iz EU-a koje putuju do njih, a desi se i da žene putuju u Austriju da bi rodile u primaljskoj kući za porode. Ono što nas žalosti jest da su te žene i njihova djeca uskraćeni za zdravstvenu skrb jer sustav odbija priznati prednosti skrbi samostalne primalje i pravo žene da bira gdje će rađati. Ovaj problem je još više izražen u ruralnim područjima i na otocima gdje žene putuju i više od sto kilometara da bi stigle do rodilišta, koje je jedino mjesto gdje one mogu rađati uz zdravstvenu skrb. Umjesto da skrb za trudnice bude dostupna i u zajednici, koja je tendencija u EU, mi krećemo prema većim, "industrijskim" rodilištima, prema kojima žene imaju sve veći otpor", napominje Drandić.
 
Dan poroda kod kuće obilježit će se privatnim okupljanjima žena i djece rođenih kod kuće u gradovima diljem Hrvatske.

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist