Aktualno

Mateu Milkoviću počasno zvanje professora emeritusa

sveuciliste milkovic021

Prvi rektor Sveučilišta u Dubrovniku dr. sc. Mateo Milković, izabran je na sjednici Senata Sveučilišta u Dubrovniku u počasno zvanje professora emeritusa.

Dr. sc. Mateo Milković, professor emeritus, pošao je u mirovinu s 1. listopada 2017., nakon približno 47 godina radnoga staža.

Njegov životopis može se uočiti u više područja: u razvitku industrije dubrovačkoga kraja, u znanstvenom i stručnom radu i razvitku visokog obrazovanja u Dubrovniku te u širokom i intenzivnom angažmanu u javnom životu.
Nakon diplomiranja zaposlio se 9. veljače 1971. u Tvornicu ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda (TUP) u Dubrovniku gdje je neprekidno radio do 31. siječnja 1993. ili 22 godine prošavši sve faze rada: od pripravnika do glavnoga direktora Tvornice.

Od 1. veljače 1993. bio je u stalnom radnom odnosu na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku, potom na Veleučilištu u Dubrovniku i Sveučilištu u Dubrovniku gdje je neprekidno radio 24,8 godina. Biran je u sva znanstvena i znanstveno-nastavno zvanja: 1993. za docenta, 1997. za izvanrednoga profesora, 2001. za redovitoga profesora, a od 2005. je redoviti profesor u trajnom zvanju. Obnašao je dužnosti: prodekana Pomorskog fakulteta u Dubrovniku (1994. – 1997.), prorektora i rektora Veleučilišta u Dubrovniku (1997. – 2003.) te prvoga rektora Sveučilišta u Dubrovniku (2003. – 2012.).

Kao priznati gospodarstvenik od 1974. do 1982. godine bio je u dva mandata zaredom član Izvršnog vijeća Skupštine općine Dubrovnik zadužen za industriju i malo gospodarstvo. U sportskim krugovima bio je poznat kao predsjednik NK GOŠK-a, a zatim i kao prvi predsjednik NK GOŠK-Jug, kluba koji je nastao spajanjem NK GOŠK-a i NK Jug-a iz Dubrovnika te kao predsjednik amaterskog veslačkog kluba Neptun iz Dubrovnika.

Kruna njegova višegodišnjega rada svakako je osnivanje Sveučilišta u Dubrovniku.

Pročitajte još

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist