Aktualno

MASOVNI TEHNOLOŠKI KVAR I naša zračna luka osjeća posljedice!

zracna luka dubrovnik dvomilijunti putnik 2023 1

Sustavi zračne luke Ruđer Bošković nisu izravno vezani za programe koji je nastao zbog ažuriranja antivirusnog programa CROWDSTRIKE na kojima se dogodio kvar. Ipak, snose posljedice. Naime, prema informacijama iz zl Ruđer Bošković njihovi sustavi počivaju na lokalnim IT rješenjima, no osjećaju posljedice zbog drugih zračnih luka. Primjerice tako, polijetanje aviona iz Zuricha je odgođeno jer je ta zračna luka izravno pogođena kvarom. Važno je istaknuti da su svi američki letovi prizemljeni, a onaj dubrovački slijeće u našu zračnu luku tek sutra t još nemaju informacija što će biti s tim letom.

Od jutros veliki broj institucija diljem svijeta, uključujući velike banke, medijske kuće i zračne prijevoznike, ima problema nakon što ih je pogodio masovni tehnološki kvar. Naime, problemi su zahvatili bolnice, zračne luke, trgovine, sve one koji koriste Windows uređaje zbog ažuriranje softverske platforme treće srane, a problemi nisu zaobišli ni Hrvatsku.

Oko 9 sati, kako prenose mediji, među prvima su pogođeni Sydney i SAD gdje su otkazani brojni letovi. Osim problema u zračnim lukama, u trgovinama se stvarao kolaps na blagajnama, a grafika na televizijskim mrežama, kao i ne rad računala bila je u problemima.

Oko 9:30 sati, problemi su došli i do Hrvatske. Prvo su zahvatili hrvatske medijske kuće, potom zagrebačku zračnu luku, a na kraju i hrvatski zdravstveni sustav gdje je pao Centralni zdravstveni informacijski sustav republike Hrvatske kojim se služe obiteljski liječnici i ljkarne, a bolnice ne mogu očitati uputnice.
U 10 sati, prenose mediji, prema svemu sudeći, do globalnih tehnoloških problema došlo je zato što je proizvođač programa za kibersigurnost CrowdStrike u opticaj pustio neispravno ažuriranje. CrowdStrike je američka tehnološka tvrtka koja pruža niz sigurnosnih usluga koje korisnike štite od, između ostaloga, kibernetičkih napada. CrowdStrike potom je objavio kako je identificirao problem te povukao neispravno ažuriranje, no to, čini se, nije pomoglo računalima koja su već zahvaćena problemima.
Izvršni direktor Crowdstrikea, George Kurtz, dao je izjavu o njihovom ažuriranju zbog kojeg je došlo do velikih problema diljem svijeta.

-Crowdstrike aktivno radi s klijentima na koje utječe nedostatak pronađen u jednom ažuriranju sadržaja za Windows hostove. Mac i Linux hostovi nisu pogođeni. Ovo nije sigurnosni incident ili kibernetički napad. Problem je identificiran, izoliran i pokrenut je popravak. Korisnike upućujemo na portal za podršku za najnovija ažuriranja. Nastavit ćemo pružati potpuna i stalna ažuriranja na našoj web stranici. Nadalje preporučujemo organizacijama da osiguraju komunikaciju s predstavnicima Crowdstrikea putem službenih kanala. Naš tim je u potpunosti mobiliziran kako bi osigurao sigurnost i stabilnost Crowdstrikeovih klijenata – izjavio je Kurtz.

Pročitajte još

[FOTO] Franković: Mislim da je dobro da plaža u Uvali Lapad ima svog koncesionara

Dulist

Atletska staza prijavljena na financiranje iz EU fondova

Dulist

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist